Pierogi to klasyczna polska potrawa, która cieszy się dużą popularnością nie tylko w kraju, ale również za granicą. Najczęściej spotykanymi rodzajami pierogów są pierogi ruskie z serem i ziemniakami, pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz pierogi z truskawkami czy jagodami. Robienie pierogów wymaga czasu, a także cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza trud. Są idealnym daniem na różnego rodzaju okazje, rodzinne spotkania czy uroczystości, doskonale sprawdzą także jako smaczna i sycąca przekąska na co dzień.

Rolowane pierogi według Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube prezentuje bardzo ciekawe patenty, które można wykorzystać w kuchni. Jednym z nich jest rolowanie pierogów, zamiast ich tradycyjnego lepienia, które jest dość żmudne i zwykle zajmuje sporo czasu.

Takie szybkie, rolowane pierogi zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem, dlatego idealnie nadają się na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, kiedy mamy dużo głodnych osób przy stole. Co więcej, ze względu na sposób przygotowania i użycie bulionu są też po prostu smaczniejsze niż tradycyjne. 

Jak zrobić błyskawiczne rolowane pierogi?

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 ml bulionu lub rosołu (a także ok. 200 ml do późniejszego zalania pierogów)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotujcie ciasto na pierogi. Przesypcie do miski mąkę i dolejcie do niej ciepłą wodę, wbijcie jajko i dodajcie szczyptę soli;
  2. Całość wyróbcie na gładkie ciasto;
  3. Gdy będzie już gotowe – przykryjcie je ściereczką i odstawcie na kilkanaście minut, żeby odpoczęło;
  4. Później przygotujcie farsz – włóżcie do miski mięso wieprzowe i wołowinę;
  5. Zetrzyjcie do naczynia 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, dodajcie sól, pieprz oraz zimny rosół;
  6. Ciasto na pierogi podsypcie mąką i cienko rozwałkujcie;
  7. Zwilżonymi dłońmi po płacie ciasta rozprowadźcie równomierną warstwę farszu;
  8. Pozostawcie wolne miejsce przy brzegach – wtedy będziecie mogli skleić ciasto;
  9. Całość zwińcie w gruby rulon;
  10. Podzielcie "roladę" z ciasta pierogowego na równe części (ok. 5-6 cm grubości);
  11. Całość oprószcie mąką i uformujcie pierogi, aż uzyskają ładny (pionowy) kształt;
  12. Wlejcie na patelnię odrobinę oleju i dodajcie do niego 2 łyżki masła;
  13. Gdy tłuszcz się rozgrzeje – wrzućcie na niego pierogi i obsmażcie z obu stron;
  14. Na koniec całość zalejcie bulionem i przykryjcie patelnię;
  15. Zmniejszcie ogień i duście pierogi przez 20 minut;
  16. Gdy już upłynie ten czas – danie jest gotowe do serwowania.