Grillowanie jest łatwe i przyjemne. Możecie wrzucić na ruszt mięso doprawione odpowiednimi przyprawami, jednak jeśli chcecie, żeby zachwyciło wszystkich gości – skorzystajcie z naszego przepisu na marynatę do mięsa. Podstawą dobrej marynaty jest oliwa, sok z cytryny lub ocet. To właśnie te kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje, a przyprawy wnikają do środka. Jeżeli planujecie marnowanie mięsa – pamiętajcie o tym, że najlepiej jest robić to przez 12 godzin, a nawet całą dobę. Nie zapomnijcie również o tym, że mięso w takiej marynacie należy przewracać co jakiś czas, wtedy będzie odpowiednio nasączone z każdej strony.
Przepis na prostą marynatę do mięsa z grilla
Potrzebne składniki:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta mieszanki curry
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączcie ze sobą zgodnie ze swoimi preferencjami – możecie lekko modyfikować ich ilość. Jeśli chcecie uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodajcie podwójną porcję przyprawy curry. Dobrym pomysłem jest również dorzucenie szczypty kurkumy lub gałki muszkatołowej, które idealnie komponują się z mięsnymi smakami.
O czym pamiętać, przygotowując mięso na grilla?
Dobrze już wcześniej, kilkanaście godzin przed rozpoczęciem grillowania, pomyśleć jakie mięso i w jakiej formie chcecie przygotować. W przypadku większości mięs dobrym planem będzie ich wcześniejsze zamarynowanie – wydobędzie to całą głębię smaku. Mięso, które zamierzacie położyć na grillu, musi być przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Świetnie, jeśli będzie pochodziło z zaufanego sklepu mięsnego.
Zastanawiacie się, jakie mięso kupić na grilla? Przede wszystkim takie, które lubicie. Jeśli chodzi o wieprzowinę, na grillu doskonale sprawdzi się karkówka oraz żeberka. Z kolei z wołowiny przyrządzicie obłędne grillowane steki, przygotowane z polędwicy. Dobrym wyborem będzie również rostbef i antrykot. Jeśli chodzi o drób, to właściwie każda część kurczaka i kaczki będzie odpowiednia – śmiało możecie więc przygotować filety z piersi, skrzydełka, udka czy podudzia. Na szaszłyki najlepiej sprawdzi się udziec z indyka lub łopatka wieprzowa.