W sieci znajdziecie dziesiątki przepisów na domowe łakocie tego typu, które są robione sprytnie, np. tylko z 2 składników lub w 10 minut. Jednak większość z nich nie przypomina w efekcie oryginalnego ptasiego mleczka. Nasza rajska pianka swoją strukturą, puszystością i smakiem co najmniej mu dorównuje. 

Rajska pianka - co będzie wam potrzebne do jej przygotowania?

Żeby zebrać całą szklankę białek do przygotowania słodkiej rajskiej pianki, możecie odkładać je i mrozić przy okazji robienia innych deserów, do których dodaje się tylko żółtka - jak np. kruche ciasto, lemon curd, tiramisu, krem budyniowy, crème brûlée czy kogel-mogel

Winian potasu, potrzebny do uzyskania odpowiedniej struktury naszej pianki, znajdziecie w dużych marketach oraz w Internecie pod takimi nazwami: wodorowinian potasu, kwaśny winian potasu, kamień winny lub cream of tartar. To proszek, który stabilizuje oraz zwiększa objętość białek, dzięki czemu nasza rajska pianka wychodzi idealnie puszysta i w sam raz mięciutka. Nie musicie się obawiać jego chemicznie brzmiącej nazwy. Winian potasu jest całkowicie naturalną substancją, a dokładniej - cennym produktem ubocznym fermentacji winogron przy produkcji wina.

Do oblania rajskich pianek, żeby wyglądały jak kupne ptasie mleczko, możecie użyć gotowej polewy czekoladowej lub przygotować ją samodzielnie z 2 składników. Możecie też nie maczać piankowej kostki w polewie. Rajska pianka smakuje wyśmienicie również solo. Jeżeli nie lubicie pomarańczowego smaku, pomińcie dodatek soku owocowego (w zamian dodajcie do masy nieco więcej mleka). 

Rajska pianka w czekoladzie - przepis

Składniki:

Na rajską piankę

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka winianu potasu 
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka agar-agar

Na polewę

  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego)

Sposób przygotowania:

  1. Blachę o wymiarach 40x40 cm wyłóżcie folią spożywczą;
  2. W małym garnuszku zagotujcie wodę z cukrem do uzyskania konsystencji syropu;
  3. Następnie dodajcie do niego świeży sok pomarańczowy i podgotujcie razem jeszcze chwilę;
  4. W drugim garnuszku z grubym dnem zagotujcie mleko z masłem i odrobiną agar-agar do rozpuszczenia się obu tych dodatków;
  5. Białka ubijcie mikserem na sztywno ze szczyptą soli oraz winianem potasu;
  6. Do ubitych białek, stale miksując, wlewajcie cienką strużką gorący syrop;
  7. Następnie dolejcie gorące mleko z agarem-agarem i masłem;
  8. Zmiksujcie całość krótko, ale do dokładnego połączenia się wszystkich składników; 
  9. Masę od razu przelejcie na przygotowaną wcześniej blachę i wyrównajcie powierzchnię; 
  10. Rajską piankę zostawcie do zastygnięcia najpierw w temperaturze pokojowej;
  11. Kiedy już ostygnie, zabezpieczcie jej wierzch folią i wstawcie całość na 3-4 godziny do lodówki;
  12. Schłodzoną masę pokrójcie ostrym nożem na małe prostokąty;
  13. Jeśli zamierzacie dodać domową polewę czekoladową, rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej;
  14. Do czekolady dodajcie odrobinę oleju i wymieszajcie polewę, a następnie odstawcie na chwilę do przestygnięcia;
  15. Każdą rajską piankę zanurzajcie w ciepłej, ale już nie gorącej polewie czekoladowej i odstawcie do całkowitego zastygnięcia.