Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku

4.35 (242 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapytałam Męża, dlaczego miałabym wysłać przepis na ten smalec do gazety? Odpowiedź Męża: ...bo jest zajebisty :-) Tyle w temacie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg słoniny
    0,5 kg boczku wędzonego
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 łyżka vegety
    2 cebule
    majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.35 (242 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-236uowg 1. Słoninę najlepiej zmielić lub poprosić o wykonanie tej czynności panią w sklepie mięsnym. Boczek wędzony oraz cebulę należy pokroić w kostkę.
  • image-1eqmv57 2. Wszystkie składniki razem ręcznie wymieszać w misce i odstawić na chwilę, by się przegryzły.
  • image-0if3fne 3. Nakładać do 2/3 wysokości słoika i szczelnie zakręcić.
  • image-1gd8l6f 4. Do zimnego piekarnika włożyć słoiki na dolną blaszkę. Rozkręcić piekarnik do 200 stopni i zapiekać 60 minut (od czasu nagrzania). Po upływie czasu potrzebnego do upieczenia, skręcić piekarnik i zostawić w nim słoiki do wystygnięcia.

Porady

Należy pamiętać, aby do mięsa dodać vegetę i NIE SOLIMY.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować