Rabarbar jest specyficznym warzywem. Najczęściej przygotowuje się z niego ciasto z rabarbarem, ale okazuje się też, że rabarbar to świetna baza do tego, żeby tworzyć niebanalne dania obiadowe. Można też z rabarbaru przygotować śniadanie, przekąskę i - oczywiście - wspaniały deser. Poznajcie przepisy z rabarbarem nie tylko na słodko.
Przepisy z rabarbarem: Jajecznica
Składniki:
- kruchy, młody rabarbar: 200 gramów
- cukier: 100 gramów
- kromki białego chleba: 2 sztuki
- topione masło: 100 gramów
- masło: 80 gramów
- roztrzepane jajka: 8 sztuk
- śmietana: 4 łyżki
- sól i pieprz: 1 szczypta
Rabarbar obrać, 2/3 pokroić w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki.
Około 100 ml wody zagotować z cukrem. Wrzucić rabarbar pokrojony w paseczki i gotować 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wrzucić resztę rabarbaru i gotować ok. 1 minuty. Wyjąć i odsączyć. Chleb pokroić na duże kostki i obsmażyć na rozgrzanym topionym maśle aż się zarumienią. Grzanki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Masło roztopić na patelni lub w rondlu, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Pod koniec dodać śmietanę i rabarbarowe kostki, doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę posypać rabarbarem pokrojonym w zapałki i grzankami.
2. Obiad
Przepisy z rabarbarem: Zupa rabarbarowo-truskawkowa
Składniki:
- rabarbar: 50 dekagramów
- truskawki: 50 dekagramów
- goździki: 4 sztuki
- starta skórka z cytryny: 1 sztuka
- cukier: 0.5 szklanki
- słodka śmietana 12%: 0.5 szklanki
- mąka: 1 łyżka
- cynamon: 0.5 łyżeczki
Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Zalewamy 6 szkl. wrzątku, wsypujemy goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie, studzimy. Przecieramy, wsypujemy cukier. Mieszamy.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Wkładamy do zupy tuż przed podaniem.
Przepisy z rabarbarem: Kurczak z rabarbarem
Składniki:
- filety z kury: 500 gramów
- rabarbar: 100 gramów
- słodka śmietanka: 200 mililitrów
- miód: 3 łyżki
- masło: 2 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- melisa: 1 pęczek
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę, solimy, obsmażamy na maśle na patelni.
Rabarbar siekamy i przekładamy wraz z kurczakiem do żaroodpornego naczynia.
Zalewamy kurczaka miodem wymieszanym ze śmietanką. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
Przed podaniem danie posypujemy posiekanymi listkami melisy. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami lub białym pieczywem.
3. Deser
Przepisy z rabarbarem: Tarta z rabarbarem
Składniki:
CIASTO:
- masło: 125 gramów
- mąka pszenna: 250 gramów
- jajo: 1 sztuka
- zimna woda: 40 mililitrów
- cukier: 1 łyżka
- Szczypta soli: 1 sztuka
NADZIENIE:
- rabarbar: 600 gramów
- płynny miód: 5 łyżek
- cukier trzcinowy: 3 łyżki
- mała cytryna: 1 sztuka
Z podanych składników zagniatamy w miarę szybko gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy je na natłuszczonej formie do tarty, robimy nakłucia widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy ciasto ziarnami fasoli i wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w talarki, wrzucamy do większej miski. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z miodem. Przygotowany rabarbar zalewamy miodem z cytryną i dokładnie mieszamy. Umieszczamy go równomiernie na tarcie, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznym ciastem jest także placek z rabarbarem, który jest prostym i smacznym wypiekiem.
Przepisy z rabarbarem: Kompot z rabarbaru
Składniki:
rabarbar: 1 kilogram
galaretka wiśniowa: 1 sztuka
woda: 2.5 litra
cukier: 5 łyżek
sól: 1 szczypta
Do garnka wlać wodę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki 1-1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i gotować około 10 minut. Na koniec wsypać cukier i galaretkę oraz sól i mieszać aż galaretka się rozpuści.
4. Podwieczorek / kolacja
Przepisy z rabarbarem: Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku
Składniki:
- gałązki rabarbaru pokrojone w plasterki: 4 sztuki
- cukier: 5 dekagramów
- zimna woda: 2 szklanki
- czerwony ocet winny: 2 łyżki
- młode listki szpianku: 20 sztuk
- oliwa z oliwek: 6 łyżek
- uprażone orzechy piniowe lub nerkowca: 1 łyżka
- ugotowana lub zgrillowana pierś kurczaka: 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Umyć rabarbar i szpinak. Włożyć szpinak i rabarbar razem z cukrem na dużą patelnię dodać tyle wody, by przykryła szpinak na 2.5 cm. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie
gotować bez przykrycia przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przelać płyn zgotowania przez sito do miski, zachowując rabarbar. Wlać płyn z gotowania ponownie na patelnię i razem z octem winnym, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do ok. 120 ml. W międzyczasie podzielić szpinak na 4 talerze, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, na wierzchu ułożyć rabarbar. Gdy płyn jest zredukowany, zdjąć patelnię z ognia i wmieszać oliwę. Przed podaniem skropić sałatkę gotowym dressingiem, posypać orzeszkami, podawać natychmiast.
Jeszcze Ci mało? Zobacz galerie Przepisy z rabarbarem:
Rabarbar - 19 przepisów na słodko
Ciasto z rabarbarem na 18 sposobów
Przetwory z rabarbarem - 12 przepisów
Komentarze