Rabarbar jest specyficznym warzywem. Najczęściej przygotowuje się z niego ciasto z rabarbarem, ale okazuje się też, że rabarbar to świetna baza do tego, żeby tworzyć niebanalne dania obiadowe. Można też z rabarbaru przygotować śniadanie, przekąskę i - oczywiście - wspaniały deser. Poznajcie przepisy z rabarbarem nie tylko na słodko.

 
1. Śniadanie / lunch

Przepisy z rabarbarem: Jajecznica

Składniki:

  • kruchy, młody rabarbar: 200 gramów
  • cukier: 100 gramów
  • kromki białego chleba: 2 sztuki
  • topione masło: 100 gramów
  • masło: 80 gramów
  • roztrzepane jajka: 8 sztuk
  • śmietana: 4 łyżki
  • sól i pieprz: 1 szczypta

Rabarbar obrać, 2/3 pokroić w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki.

Około 100 ml wody zagotować z cukrem. Wrzucić rabarbar pokrojony w paseczki i gotować 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wrzucić resztę rabarbaru i gotować ok. 1 minuty. Wyjąć i odsączyć. Chleb pokroić na duże kostki i obsmażyć na rozgrzanym topionym maśle aż się zarumienią. Grzanki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Masło roztopić na patelni lub w rondlu, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Pod koniec dodać śmietanę i rabarbarowe kostki, doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę posypać rabarbarem pokrojonym w zapałki i grzankami.

2. Obiad

Przepisy z rabarbarem: Zupa rabarbarowo-truskawkowa

Składniki:

  • rabarbar: 50 dekagramów
  • truskawki: 50 dekagramów
  • goździki: 4 sztuki
  • starta skórka z cytryny: 1 sztuka
  • cukier: 0.5 szklanki
  • słodka śmietana 12%: 0.5 szklanki
  • mąka: 1 łyżka
  • cynamon: 0.5 łyżeczki

Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Zalewamy 6 szkl. wrzątku, wsypujemy goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie, studzimy. Przecieramy, wsypujemy cukier. Mieszamy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Wkładamy do zupy tuż przed podaniem.

Przepisy z rabarbarem: Kurczak z rabarbarem

Składniki:

  • filety z kury: 500 gramów
  • rabarbar: 100 gramów
  • słodka śmietanka: 200 mililitrów
  • miód: 3 łyżki
  • masło: 2 łyżki
  • sól: 1 łyżeczka
  • melisa: 1 pęczek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę, solimy, obsmażamy na maśle na patelni.

Rabarbar siekamy i przekładamy wraz z kurczakiem do żaroodpornego naczynia.

Zalewamy kurczaka miodem wymieszanym ze śmietanką. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Przed podaniem danie posypujemy posiekanymi listkami melisy. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami lub białym pieczywem.

3. Deser

Przepisy z rabarbarem: Tarta z rabarbarem

Składniki:

CIASTO:

  • masło: 125 gramów
  • mąka pszenna: 250 gramów
  • jajo: 1 sztuka
  • zimna woda: 40 mililitrów
  • cukier: 1 łyżka
  • Szczypta soli: 1 sztuka

NADZIENIE:

  • rabarbar: 600 gramów
  • płynny miód: 5 łyżek
  • cukier trzcinowy: 3 łyżki
  • mała cytryna: 1 sztuka

Z podanych składników zagniatamy w miarę szybko gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy je na natłuszczonej formie do tarty, robimy nakłucia widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy ciasto ziarnami fasoli i wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w talarki, wrzucamy do większej miski. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z miodem. Przygotowany rabarbar zalewamy miodem z cytryną i dokładnie mieszamy. Umieszczamy go równomiernie na tarcie, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznym ciastem jest także placek z rabarbarem, który jest prostym i smacznym wypiekiem.

 

Przepisy z rabarbarem: Kompot z rabarbaru

Składniki:

rabarbar: 1 kilogram

galaretka wiśniowa: 1 sztuka

woda: 2.5 litra

cukier: 5 łyżek

sól: 1 szczypta

Do garnka wlać wodę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki 1-1,5 cm. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i gotować około 10 minut. Na koniec wsypać cukier i galaretkę oraz sól i mieszać aż galaretka się rozpuści.

 4. Podwieczorek / kolacja

Przepisy z rabarbarem: Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku

Składniki:

  • gałązki rabarbaru pokrojone w plasterki: 4 sztuki
  • cukier: 5 dekagramów
  • zimna woda: 2 szklanki
  • czerwony ocet winny: 2 łyżki
  • młode listki szpianku: 20 sztuk
  • oliwa z oliwek: 6 łyżek
  • uprażone orzechy piniowe lub nerkowca: 1 łyżka
  • ugotowana lub zgrillowana pierś kurczaka: 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku: 1 sztuka

Umyć rabarbar i szpinak. Włożyć szpinak i rabarbar razem z cukrem na dużą patelnię dodać tyle wody, by przykryła szpinak na 2.5 cm. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie

Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku

gotować bez przykrycia przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przelać płyn zgotowania przez sito do miski, zachowując rabarbar. Wlać płyn z gotowania ponownie na patelnię i razem z octem winnym, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do ok. 120 ml. W międzyczasie podzielić szpinak na 4 talerze, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, na wierzchu ułożyć rabarbar. Gdy płyn jest zredukowany, zdjąć patelnię z ognia i wmieszać oliwę. Przed podaniem skropić sałatkę gotowym dressingiem, posypać orzeszkami, podawać natychmiast.

 

Jeszcze Ci mało? Zobacz galerie Przepisy z rabarbarem:

Rabarbar - 19 przepisów na słodko

Ciasto z rabarbarem na 18 sposobów

Przetwory z rabarbarem - 12 przepisów