Szpinak to najzdrowsze warzywo świata. Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza, oraz 48,8 mg witaminy C. Warzywo to bogate jest również w: sód, magnez, potas, wapń, fluor, czy karoten. Jednak nieumiejętnie przyrządzony – szpinak potrafi być po prostu niesmaczny. Na szczęście można przygotować szpinak z czosnkiemi w ten sposób nie tylko wzmocnić zdrowotne wartości, ale przede wszystkim stworzyć potrawę, która w smaku nie ma sobie równych. Szpinak z czosnkiem świetnie nada się jako dodatek do obiadu, baza do farszu do naleśników czy wypełnienie tarty oraz dodatek do makaronu.

Przepis na szpinak szpinak z czosnkiem do makaronu

Jeśli mamy świeży szpinak, wówczas siekamy go na drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek z odrobiną masła. Szpinak mrożony po prostu wrzucamy na oliwę. Całość najlepiej jest przyrządzać w rondelku. Do szpinaku dorzucamy posiekaną czerwoną cebulę i całość obsmażamy na ostrym ogniu. Pod koniec – dosłownie na ostatnie 3 minuty – dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek (im więcej, tym lepiej, może być nawet cała główka) i przyprawy. Ze szpinakiem wspaniale komponuje się pieprz cytrynowy. Poza tym dodajemy: sól, koperek, szczyptę słodkiej mielonej papryki, ewentualnie trochę majeranku. Na koniec możemy dołożyć łyżeczkę masła lub rozpuścić w szpinaku ser (ser albo rozpuszczamy w szpinaku, albo posypujemy serem wierzch makaronu).

Tak przygotowany szpinak z czosnkiem mieszamy z makaronem (np. penne). Podajemy to jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięs (np. filetów z kurczaka).

Zobacz inne przepisy na dania, gdzie bazją jest szpinak z czosnkiem

penne ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi imbirowy indyk ze szpinakiem i soczewicą
makaron ze szpinakiem i orzechami szpinak z jogurtem
przepis na szpinak