Gałka muszkatołowa jest wykorzystywana do wielu potraw. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Nadaje im wspaniały aromat. Jest doskonała także jako dodatek do napojów, takich jak kawa czy kakao. Nie można jednak zapominać o jej pozostałych zaletach, dzięki którym warto włączyć gałkę do swojej codziennej diety.

Napój z gałką muszkatołową idealny na zaparcia

Jedną z dobroczynnych właściwości gałki muszkatołowej jest wspomaganie trawienia. Stymuluje ona wydzielanie soku żołądkowego, co skutecznie redukuje poziom wzdęć oraz pomaga przy przejedzeniu. Wykazuje także właściwości wiatropędne. Szklanka ciepłej wody z dodatkiem gałki muszkatołowej zadziała idealnie po obfitym posiłku. Należy jednak wypić ją zaraz po jedzeniu.

1 gram startej gałki muszkatołowej zalejcie szklanką wrzącej wody i parzcie pod przykryciem przez 15 minut.

Ta niedoceniana przyprawa zawiera eugenol, a regularne spożywanie produktów, które są bogate w ten składnik, może zapobiec rozwojowi choroby wrzodowej żołądka. Ten związek chemiczny zawarty w gałce muszkatołowej hamuje stany zapalne, które mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Inne cenne właściwości gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa jest zalecana osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu (przyprawa zmniejsza lepkość krwi i pozytywnie wpływa na profil lipidowy). Zawiera ona też błonnik, co pozytywnie wpływa na regulację ilości cukru we krwi, dlatego jest odpowiednia dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Dodatkowo olejki eteryczne zawarte w gałce muszkatołowej mają działanie przeciwbólowe. Ta przyprawa jest bogata także w cenne witaminy; takie, jak: witamina A, witamina C, które są naturalnymi antyoksydantami, a także witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, wapń oraz kwasy tuszowe.