Placki ziemniaczane po węgiersku w sosie gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka
2.Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
3.Na patelni, podsmażyć czosnek, cebulkę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Przesmażyć chwilę warzywa i przełożyć do mięsa. Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Ja osobiście doprawiam gulasz na ostro dodając więcej papryki
4.Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę, aby się nie rozgotowała.
Zagęścić sos mąką bądź śmietaną
5.PLACKI ZIEMNIACZANE:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Placki smażyć na złoty kolor. Dobrze by uformować duże okrągłe placki.
Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając gulasz do środka i polewając nim wierzch złożonego placka.
Porady
Do placków ziemniaczanych można dodać odrobinę startego sera żółtego
Komentarze