Książkę tę otrzymałam kilka lat temu w prezencie. Okazała sie jedną z moich ulubionych.Zachęcająca ze względu na swoją oprawę graficzną,przepiękne zdjęcia,bardzo radosną atmosferę wspólnego pieczenia ciast, która z niej emanuje.

Wszystkie tytuły i podtytuły niosą ze sobą pozytywne przesłanie,np.Łatwe wypieki i coś więcej,Coś bardziej wilgotnego,Coś całkiem małego,Coś do chrupania itd.

W I części książki zawarto informacje na temat podstawowych czynności związanych z pieczeniem ciast. Dowiemy się tutaj między innymi czym różni się ciasto ucierane od parzonego, drożdżowe od kruchego oraz jak ważne jest wykończenie i przybranie wypieków.Przeczytamy, co jest niezbędne,aby upiec doskonałe ciasto. Tajniki typu " wszystko udaje się najlepiej wtedy,gdy jajka liczą sobie około tygodnia" lub "masło sprawia,że ciasto staje sie delikatne","ciasto kruche nie potrzebuje dodatkowej porcji powietrza,bo i tak nie urośnie", "skrobia wiąże wszystko co jest wilgotne- od jajka po twaróg" itd. mnożą się tutaj ku uciesze laików. Dowiadujemy się dokładnie, jakie procesy zachodzą podczas przygotowania i pieczenia ciasta.

Możemy zapoznać się z informacjami dotyczącymi zastosowania form do ciast: keksowej, babkowej, tortownicy, blachy do pieczenia. W książce zawarto rónież odpowiedzi na nurtujące pytania, cenne porady.

W II części książki zawarto przepisy na przeróżne ciasta, w tym na pikantne wypieki typu pizza,a także kluski na parze, leguminę, paszteciki. Przy każdym przepisie znajdziemy przydatne symbole określające liczbę porcji, czas przygotowania, pieczenia, wartość kaloryczną oraz cudowne, wysokiej jakości zdjęcia.

Po przeczytaniu tej książki każdy nabierze ochoty, aby upiec coś wspaniałego lub zupełnie zwyczajnego. Jest niezwykle inspirująca i przekonuje, że pieczenie ciast nie jest tak skomlikowane, jak nam się często wydaje.