Myślę, że jest to idealna książka na nadchodzące dni
– wysyp cukinii, dyni i bakłażanów w sklepach i na targach zachęca do gotowania i eksperymentów.

Książka podzielona jest na działy:
Przystawki i małe dania
Sałatki i zupy
Potrawy wegetariańskie
Mięso, ryby i dodatki
Wypieki pikantne i słodkie

Początek książki to opis hodowli warzyw – wymagania, uprawa, czas siewu i zbiorów.

Kilka ciekawostek:

Cukinia odbyła do nas daleką drogę z Indii Zachodnich i Meksyku przez Włochy.
Istnieje wiele jej odmian – od jasnozielonych po białe walcowate, złotożółte podłużne lub ciemnozielone okrągłe przypominające mała dynię.
Wszystkie mają delikatny, prawie biały miąższ z wieloma miękkimi pestkami, podobnymi do ogórków sałatkowych.
Młode cukinie mają lekko orzechowy smak, im cukinia jest większa tym bardziej mdły jest jej smak i twardsze są pestki i skórka.
Cukinia nie nadaje się do przechowywania, wytrzymuje najwyżej 12 dni w temperaturze 8-10 stopni.
Jest niskokaloryczna, w dużym stopniu składa się z wody.

Bakłażan trafił do Europy z Indii i Chin. W książkach kucharskich znany jako oberżyna.
W stanie niedojrzałym zawiera trującą solaninę, która powoduje mdłości i zaburzenia żołądkowe,
powinien być spożywany jedynie po usmażeniu lub grillowaniu.
U nas dostępne są prawie wyłącznie ciemnofioletowe podłużono-owalne owoce, ale gatunków bakłażanów jest więcej
– okrągłe, fioletowo-białe, długie podobne do ogórka lub białe.
Mają typowo jasny i miękki miąższ o prawie neutralnym smaku.
W temperaturze 5 stopni przetrwają około 10 dni.

Zobacz także:  Bakłażan - przepisy na 20 dań 

Dynia pochodzi a Ameryki Południowej, istnieje kilka odmian dyni – czerwona dynia hokkaido, dynia olbrzymia, zwyczajna czy piżmowa.
Zewnętrznie bardzo się od siebie różnią, za to wszystkie mają charakterystyczny twardy, pomarańczowy, słodki miąższ i pestki.
Pestki używane są do wypieku chleba i bułek, do przybierania potraw.
Dynię możemy przechowywać około 2-3 miesiące w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Książka zawiera ponad 90 przepisów na sałatki, przekąski i dania główne.
Dodatkowo mamy wyczerpujące informacje i wskazówki na temat kupowania zdrowych warzyw i właściwego ich przechowywania.
Przy każdym przepisie znajdziemy wartość energetyczną i odżywczą a także czas przygotowania potrawy.

Plusem dla mnie są fajne zdjęcia, które zachęcają do zrobienia dania.
Myślę, że w tym sezonie jeszcze z tej książki skorzystam.
Cena ksiązki: 24,90.
Przygotowałam z tej książki trzy przepisy na muffinki z cukinią, prowansalski chleb z cukinią i korzenne ciasto z dynią.
Polecam :)

logo