Sezon na weki w pełni. Przetwory z pomidorów to jedne z tych, które najczęściej przygotowujemy. Domowy przecier, keczup czy gęste sosy na zimę. Co powiecie na jeszcze lepszy niż zwykle sos warzywny na bazie dojrzałych pomidorów? Jest tak smaczny, że będziecie go dodawać niemal do wszystkiego. Jednocześnie słodki, kwaśny i pikantny. To zasługa specjalnie wybranych warzyw oraz przypraw, które go wzbogacają. Jeżeli chcecie mieć niezawodny dodatek do obiadu, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. 

Jakie pomidory do przetworów wybrać, aby nie były gorzkie po ugotowaniu?

Pomidory, które najlepiej wybierać do przygotowania przetworów, są mięsiste i dość zwarte. Najbardziej polecane są odmiany san marzano, które mają doskonała konsystencję do gęstych i treściwych sosów. Podczas odparowywania wody, niewiele ubywa produktu, który finalnie możemy przełożyć do słoików. Pomidory malinowe będą za to idealne do domowych keczupów.

Nie każdy jednak wie, że gęste i bardzo aromatyczne sosy uzyskamy również z pomidorków koktajlowych - od żółtych, po czerwone czy dzwonkowe. Te niewielkie warzywa po uprażeniu są słodkie, mają idealną konsystencję i świetnie spisują się w daniach z makaronem czy ryżem. Ich delikatne skórki wystarczy przetrzeć przez sito, podobnie jak w przypadku większych odmian pomidorów.

Przepis na pomidory po zbójnicku

Przygotujcie zapas wyparzonych słoików, przeznaczonych do wekowania. Jeżeli chcecie przyspieszyć pracę, zaopatrzcie się także w kuchenną szatkownicę, która wam w tym pomoże.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 5-6 ząbków polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie ze skórki.
  2. Bakłażana zasypcie odrobiną soli i pozostawcie na około 15 minut.
  3. Cebulę posiekajcie razem z czosnkiem.
  4. Podsmażcie cebulę z czosnkiem na oleju słonecznikowym lub rzepakowym.
  5. Dodajcie do nich papryczkę chili - tyle, ile potrzebujecie - im więcej, tym sos będzie ostrzejszy.
  6. Dodajcie na patelnię suche przyprawy i podsmażcie.
  7. Przełóżcie do garnka pokrojone pomidory, bakłażana, czerwoną paprykę.
  8. Duście warzywa do całkowitej miękkości przez około 30 minut.
  9. Następnie przełóżcie gotowy sos do wyparzonych słoików i zawekujcie.
  10. W garnku wyłożonym ściereczką umieśćcie słoiki i wlejcie wodę.
  11. Pasteryzujcie przez 20 minut.
  12. Po tym czasie ułóżcie do góry dnem na blacie kuchennym.