Banany to cudownie słodkie owoce o zwartym i kremowym miąższu. Stanowią prawdziwą bombę energetyczną i zawierają tryptofan, rodzaj białka, które organizm przetwarza w serotoninę, wpływającą na poprawę nastroju.

Bananowiec osiąga 10 do 26 metrów wysokości. Owoce rosną w skupiskach od 50 do 150. Banany występują w wielu odmianach jadalnych, często różniąc się kolorem i smakiem. Wielu z nas są przyzwyczajeni do myślenia, że ​​słodkie banany mają żółte skóry, jednak mogą mieć kolor czerwony, różowy, fioletowy i czarny.

Banany są dobrym źródłem zarówno potasu i witaminy B6. Nie tylko pomagają utrzymać zdrowie jelit, ale skutecznie zwiększają poziom energii organizmu. Oglądać uważnie turnieje tenisowe, zauważysz wielu tenisistów je banany podczas krótkich przerw. To dlatego, że banan łącząc węglowodany i witaminę B6 dostarczają energii przez co najmniej 90 minut.

Gdy banany dojrzewają, ich skrobia zamienia się w cukier. Banany pomagają utrzymać poziom cukru we krwi. Owoce te sa jednymi z najzdrowszych. Zawierają wiele witamin i minerałów, białka i błonnika. kaloryczność banana wynosi ok. 62 kcal/100g.

Wybór i przechowywanie

Banany zrywane są często gdy jeszcze są zielone, dlatego nie trudno o spotkanie zielonkawych okazów w sklepach. Wybór owoców powinien zależeć od tego kiedy chcemy je zjeść. Banany powinny być twarde, ale nie za twarde, ładnie wyglądające, bez skaz i uszkodzeń. Wielkość banana nie wpływa na jego jakość ani smak, dlatego wybieraj taki rozmiar na jaki masz ochotę.


Mimo, że banany wyglądają odporne, w rzeczywistości są bardzo delikatne. Banany dojrzewają w temperaturze pokojowej, nie w lodówce. To przerywa proces dojrzewania do tego stopnia, że ​​nie będzie można fo wznowić nawet jeśli banany powrócą do temperatury pokojowej. Banany nie powinny znajdować się w pomieszczeniach zbyt gorących lub zimnych.

Gdy dojrzeją, owoce można następnie umieścić w lodówce. Podczas gdy ich skórka może ciemnieć, miąższ nie ulegnie zmianie. Przed spożyciem należy wyjąć je z lodówki by osiągnęły temperaturę pokojową i wydobyły pełnię smaku.
Banany mogą być zamrożone i będzie przez około 2 miesiące. Albo purée je przed zamrożeniem lub po prostu usunąć skórkę i owinąć banany w folię. Aby uniknąć przebarwień, dodać sok z cytryny przed zamrożeniem.

Przeczytaj inne artykuły z cyklu owoc ma moc