Choć kiedyś ta zupa często gościła na stołach, to obecnie mało kto pamięta, jak się robi zarzucajkę. A szkoda, bo przepis jest banalnie prosty, całkiem szybki i nie wymaga zbyt wielu składników. Zobaczcie, jak zrobić babciną zarzutkę, którą naje się cała rodzina. Gwarantujemy, że po jednym spróbowaniu ten przepis już na stałe zagości w waszych domowych jadłospisach.
Co to za zupa zarzucajka?
Zarzucajka, zwana też zarzutką, to zupa na bazie kiszonej kapusty i ziemniaków, pochodząca z Małopolski. Choć ciężko dokładnie określić, jak stary jest ten przepis, to z pewnością ma już grubo ponad 100 lat. Co prawda od tego czasu receptura ta nieco się zmieniła, gdyż dawniej gotowano ją z tego, co akurat było pod ręką, a teraz możemy pozwolić sobie na bardziej treściwą i sycącą wersję. Warto więc wzbogacić ją dodatkiem boczku, kiełbasy i wszelkich innych ulubionych dodatków. Zobaczcie, jak zrobić ją krok po kroku i koniecznie przetestujcie ten przepis w swoich domach.
Przepis na zarzucajkę
Składniki:
- 3 l wody
- 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
- 300 g kapusty kiszonej + sok z kiszonej kapusty
- 150 g boczku
- 200 g kiełbasy
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kości zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni, a tłuszcz, który się z nich wytopił, mieszamy z mąką i robimy zasmażkę.
2. W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchew i pietruszkę i wszystko kroimy w kostkę - korzenie w nieco mniejszą, a ziemniaki większą. Cebulę opalamy nad ogniem razem ze skórką. Wszystkie warzywa dorzucamy do zupy, razem z przyprawami i gotujemy dalej na średniej mocy palnika.
3. Kapustę drobno siekamy i dorzucamy do garnka, gdy warzywa będą już miękkie. Dodajemy też sok z kapusty, boczek z kiełbasą oraz zasmażkę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut.