Książka Najlepsze serniki świata to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tego rodzaju ciast. Choć trzeba przyznać, że zdjęcia, które ilustrują przepisy, prezentują się tak smakowicie, że nawet tym osobom, którzy wolą szarlotki, keksy i tarty, ślinka na ich widok pocieknie.

Książka gromadzi przepisy ze Starego i Nowego Świata, orientalnych obszarów azjatyckich i tropikalnych.

Zaczynamy od serników amerykańskich i w tym rozdziale znajdziemy receptury na klasyczny sernik nowojorski, czekoladowo-karmelowy, z orzechami pekan lub sernik wiśniowy.

W europejskim rozdziale znajdziemy przepisy na ciasta ze składnikami,  które znajdziemy w każdym sklepie – sernik cytrynowy, z owocami leśnymi, amaretto. Poza tym umieszczono receptury na serniki narodowe – włoski i niemiecki.

Serniki tropikalne to te, do których upieczenia przydadzą się nam egzotyczne owoce, jak gujawa, passiflora czy liczi. Jednak znajdziemy tam też pomysły na ciasta serowe z mango, orzechami brazylijskimi czy nietypowy jamajski sernik ryżowy. To prawdziwa uczta smaków.

W rozdziale poświęconym sernikom orientalnym prym wiodły będą aromatyczne dodatki – woda różana, kardamon, skórki z cytrusów, orzechy i suszone owoce. Sernik ze śliwkami i gorzką pomarańczą i  jogurtowy z różą i daktylami to tylko niektóre z propozycji z orientalnego świata przygotowanych przez autorów książki.

Oprócz tradycyjnych serników autorzy prezentują nam ciasteczka sernikowe, które mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast serowych. Znajdziemy też przepisy na sernik na zimno, które w naszym kraju cieszą się powodzeniem. Poza tym często zamiast dużej blachy, prezentowane są przepisy na małe, indywidualne porcje serniczków, co też może być ciekawą odmianą na  naszym stole.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach