Nadejście wiosny to świetny czas, by zacząć akcję: zdrowe odżywianie. Nowalijki dostarczą porcji witamin, których po zimie brakuje w naszej diecie. Młode warzywa jednak zawierają dużo azotanów, nie powinno się ich jeść w dużych ilościach i najlepiej łączyć je z warzywami, które mamy w spiżarniach. Warzywa w różnych kombinacjach i pod różnymi postaciami powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Idealnym dodatkiem będzie ciemne pieczywo z ziarnami lub pestkami, kasze, ryż i makaron razowy. Warzywa w postaci sałatki świetnie skomponują się z chudym mięsem i rybami.

Przepisy na sałatki warzywne

By sałatki warzywne nie były suche i nudne, idealnym dodatkiem będzie lekki, aromatyczny dip. Dipy najlepiej przygotowywać na bazie oliwy i świeżych ziół, octu balsamicznego lub niskotłuszczowego jogurtu.sałatka

Sałatka z serkiem

Ta sałatka będzie nie tylko bogata w witaminy, ale także w wapń, pochodzący z nabiału. Ser twarogowy kroimy w kostkę (albo bierzemy ser feta w gotowych kostkach), dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i ogórka. Zalewamy kefirem wymieszanym z ulubionymi ziołami (szczypiorek, koperek, natka pietruszki, mięta) i mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy, wykładając sałatkę na liście sałaty.

Sałatka z ryżem

Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia. Rzodkiewki i ogórki ścieramy na małych oczkach tarki lub kroimy w bardzo cienkie słupki. Do warzyw (wraz z sokiem) dodajemy majonez, sok z cytryny, sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Wsypujemy ryż i mieszamy całość, by składniki połączyły się, a następnie wstawiamy do lodówki, by smaki „przegryzły się”.

zupa

Zupa z nowalijek

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Kalarepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, możemy dodać też botwinę. Groszek cukrowy oczyszczamy, przycinając końce strąków, ściągając z krawędzi twardego włókna i myjąc strączki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy natkę pietruszki, gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy 10 minut i dodajemy zasmażkę. Przed podaniem dekorujemy zupę koperkiem.

 

 

Zobacz inne przepisy na dania z warzywami