Zapach maślanych ciastek przypomina na myśl smak dzieciństwa. To jedne z tych aromatów, które pozwalają nam się zrelaksować i przypomnieć sobie najlepsze chwile. Nie bez powodu kruche ciastka z maszynki pojawiały się regularnie w większości domów. Babcia nigdy ich nie kupowała na wagę, uważała, że jest w stanie zrobić sama lepsze i to ze składników, które były od zaprzyjaźnionych sąsiadek. Mleko czy śmietana prosto z gospodarstwa, masło oraz jajka. Teraz i wy możecie zrobić swoje kruche ciasteczka z maszynki z Lidla. Jest teraz w specjalnej promocji na Black Week. Aż 50% taniej - szkoda nie skorzystać. Poniżej znajdziecie też przepis na najlepsze ciasta, które mam jeszcze z zeszytu babci.

Maszynka do mielenia mięsa z akcesoriami do ciastek

Maszynka do mielenia SilverCrest to niezawodne urządzenie, w którym możecie nie tylko zmielić mięso na kotlety. To także niezawodny pomocnik przy przygotowywaniu przecierów owocowych czy też przyrządzania swojskiej kiełbasy. Nie bez powodu ma nasadkę z 4 kształtami, dzięki której zrobicie tradycyjne kruche ciastka. Jest wyposażona także w dodatkowe komponenty, które z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. Już teraz, podczas Black Week w Lidl możecie ją kupić za 99 zł. Nożyki ostrza i tarcze są ze stali nierdzewnej, co zapewnia wydajną pracę przez dłuższy czas.

Jak wspomina jeden z zadowolonych klientów na stronie Lidl.pl:

Wreszcie mamy świeżego mielonego kurczaka, bo niestety bardzo rzadko jest dostępny ten dobrej jakości w sklepach! Maszynka do mięsa jest szybka w montażu, łatwa w obsłudze i równie szybka w demontażu i czyszczeniu. Mogę dać tej maszynce 5 gwiazdek!

Jak zrobić najlepsze kruche ciastka z maszynki? Przepis babci

Babcia zawsze przypominała sobie o ciastkach wtedy, gdy mieli zjawić się goście. To zawsze był pretekst, by uruchomić maszynkę. Przykręcała ją do blatu i przewijała w niej potężne porcje surowego ciasta. W naszej rodzinie nie mogło ich zabraknąć nawet na święta. Ja również pielęgnuję tę tradycję, która wnosi ciepło domowego ogniska. Sekretnym składnikiem babci były zawsze skwarki ze smalcem. To dzięki nim ciastka tak chrupały. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku. 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100g masła o temperaturze pokojowej
  • 100g smalcu ze skwarkami
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiejcie przez sitko.
  2. Dodajcie proszek do pieczenia.
  3. Następnie połączcie z cukrem i żółtkami.
  4. Wmieszajcie do całości smalec wraz ze skwarkami.
  5. Połączcie wszystkie składniki tak, aby powstała kula.
  6. Następnie przełóżcie porcję ciasta do maszynki do mielenia.
  7. Nałóżcie nasadkę do wyciskania ciastek.
  8. Z tej proporcji przygotujecie około 60 ciastek.
  9. Pieczcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  10. Sprawdzajcie je i gdy będą miały złotobrązowy kolor, są gotowe.
  11. Na koniec możecie oprószyć cukrem pudrem.