Na polskich stołach zazwyczaj króluje pomidorowa, rosół, ogórkowa i żurek. To najbardziej lubiane i popularne zupy. Są pyszne, jednak warto czasami sięgnąć też po inne, zapomniane przepisy. Jedną z takich zup, o której niewielu z nas słyszało, jest kulajda. A szkoda, bo to danie nie tylko zachwyca smakiem, ale jest też niezwykle sycącą potrawą, dzięki czemu naje się nią cała rodzina i z powodzeniem może zastąpić nawet drugie danie.
Czeska zupa kulajda
Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup, jest przyrządzana zwłaszcza na południu Czech, jednak znana jest także w naszym kraju – możecie się na nią natknąć na przykład w sudeckich restauracjach. Dlaczego warto ją przygotować i co właściwie odróżnia ją od innych zup?
Kulajda ma słodko-kwaśny smak, jednak to dodatek, z którym się ją podaje, jest w tym wszystkim najistotniejszy. Chodzi o ugotowane jajko w koszulce (dobrze sprawdzi się również ugotowane na półmiękko lub na twardo). W sezonie grzybowym zupę podaje się ze świeżymi "skarbami lasu", natomiast w pozostałych okresach używa się suszonych grzybów lub pieczarek. Z kolei cukier i ocet wydobywają z nich niepowtarzalny smak i aromat.
Przepis na zapomnianą zupę kulajdę
Potrzebne składniki:
- 1 marchew
- 4-5 jajek
- 1 cebula
- 1 pęczek kopru
- 1 garść podgrzybków lub borowików suszonych
- 50 dkg brązowych pieczarek
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz i szczypta kminku do smaku
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Najpierw namoczcie suszone grzyby w letniej wodzie przez kilka godzin;
- Następnie do garnka (ok. 4-5 litrów) wrzućcie masło i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieczarki;
- Suszone grzyby gotujcie przez 30 minut w wodzie, w której je moczyliście. Dodajcie do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli;
- Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach i dorzućcie ją do podsmażonych pieczarek i cebulki;
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Dorzućcie je do garnka z pieczarkami. Całość podsmażcie przez chwilę, cały czas mieszając;
- Zalejcie warzywa wodą z suszonych grzybów, dolejcie litr wody i pokrojone drobno grzyby;
- Gotujcie zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie;
- Przyprawcie całość solą, pieprzem, kminkiem i maggi;
- Wlejcie do śmietany ocet, wsypcie też cukier i mąkę;
- Całość dobrze wymieszajcie (mąka musi się rozpuścić);
- Zmieszajcie wszystko razem;
- Na koniec dodajcie posiekany koperek.
Zupę kulajdę możecie podawać z jajkiem, ale jeśli nie lubicie tego dodatku lub nie macie go w domu – śmiało zaserwujcie ja tylko z chlebem, również będzie bardzo smaczna.