Na polskich stołach zazwyczaj króluje pomidorowa, rosół, ogórkowa i żurek. To najbardziej lubiane i popularne zupy. Są pyszne, jednak warto czasami sięgnąć też po inne, zapomniane przepisy. Jedną z takich zup, o której niewielu z nas słyszało, jest kulajda. A szkoda, bo to danie nie tylko zachwyca smakiem, ale jest też niezwykle sycącą potrawą, dzięki czemu naje się nią cała rodzina i z powodzeniem może zastąpić nawet drugie danie.

Czeska zupa kulajda

Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup, jest przyrządzana zwłaszcza na południu Czech, jednak znana jest także w naszym kraju – możecie się na nią natknąć na przykład w sudeckich restauracjach. Dlaczego warto ją przygotować i co właściwie odróżnia ją od innych zup?

Kulajda ma słodko-kwaśny smak, jednak to dodatek, z którym się ją podaje, jest w tym wszystkim najistotniejszy. Chodzi o ugotowane jajko w koszulce (dobrze sprawdzi się również ugotowane na półmiękko lub na twardo). W sezonie grzybowym zupę podaje się ze świeżymi "skarbami lasu", natomiast w pozostałych okresach używa się suszonych grzybów lub pieczarek. Z kolei cukier i ocet wydobywają z nich niepowtarzalny smak i aromat.

Przepis na zapomnianą zupę kulajdę

Potrzebne składniki:

  • 1 marchew
  • 4-5 jajek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kopru
  • 1 garść podgrzybków lub borowików suszonych
  • 50 dkg brązowych pieczarek
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz i szczypta kminku do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw namoczcie suszone grzyby w letniej wodzie przez kilka godzin;
  2. Następnie do garnka (ok. 4-5 litrów) wrzućcie masło i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieczarki;
  3. Suszone grzyby gotujcie przez 30 minut w wodzie, w której je moczyliście. Dodajcie do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli;
  4. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach i dorzućcie ją do podsmażonych pieczarek i cebulki;
  5. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Dorzućcie je do garnka z pieczarkami. Całość podsmażcie przez chwilę, cały czas mieszając;
  6. Zalejcie warzywa wodą z suszonych grzybów, dolejcie litr wody i pokrojone drobno grzyby;
  7. Gotujcie zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie;
  8. Przyprawcie całość solą, pieprzem, kminkiem i maggi;
  9. Wlejcie do śmietany ocet, wsypcie też cukier i mąkę;
  10. Całość dobrze wymieszajcie (mąka musi się rozpuścić);
  11. Zmieszajcie wszystko razem;
  12. Na koniec dodajcie posiekany koperek.

Zupę kulajdę możecie podawać z jajkiem, ale jeśli nie lubicie tego dodatku lub nie macie go w domu – śmiało zaserwujcie ja tylko z chlebem, również będzie bardzo smaczna.