Pieczonego kurczaka, szczególnie kąski do ręki (pałki czy skrzydełka), chętnie spałaszuje każdy. Do tego przepisu najlepiej użyjcie takich właśnie kawałków. Są dość tłuste (a zatem smacznie) i wygodnie się je zajada bez noża i widelca. Możecie też pokroić piersi z kurczaka i postąpić z nimi podobnie, jak w przepisie. Takie kąski również będą wygodne do jedzenia. To idealny przepis zarówno na przekąskę, jak i pełnowartościowy obiad. Jeśli zdecydujecie się podać takiego kurczaka jako danie główne, przygotujcie do niego łagodną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki lub z ogórka. Idealna będzie klasyczna mizeria - ugasi ostrość sosu w ustach.
Jak zrobić maślany sos buffalo?
Soczysty pieczony kurczak to zasługa marynaty, odpowiednio dobranych, dość tłustych części, mącznej, przyprawionej panierki (która pomaga zachować mięsu soczystość w środku) i sosu. W tym przepisie rolę marynaty przejmuje delikatna maślanka. Kwas mlekowy obecny w maślance sprawi, że mięso skruszeje i zmięknie. Bez problemu odejdzie od koci.
Sos jest maślany, ale ze sporą ilością keczupu - jego smak i jakość są istotne dla efektu. Wybierzcie keczup o jak najprostszym składzie, bez konserwantów. Podczas gotowania sosu, tuż po rozpuszczeniu masła z resztą składników, od razu skręćcie gaz na minimalny. Sos nie może się zagotować. Inaczej zamiast maślanego i pikantnego, otrzymacie octowy. Powinien on puszczać bąbelki, lekko „pyrkać” i zmienić podczas gotowania kolor na bardziej pomarańczowy. Ilość ostrych dodatków zależy od waszych preferencji.
Kurczak w sosie maślanym buffalo - przepis
Składniki do mięsa:
- 1 kg ulubionych części z kurczaka (polecamy skrzydełka, pałki lub udka - łatwe do obgryzienia)
- 2 szklanki maślanki
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Składniki na sos:
- 500 ml ketchupu
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 120 g masła
- 80 ml soku pomidorowego
- 4 łyżeczki sosu tabasco (możecie zmniejszyć lub zwiększyć nieco ilość, w zależności od preferencji)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: olej do nasmarowania blaszki.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i osuszcie kurczaka ręcznikiem papierowym. Wlejcie maślankę do dużej miski i przełóżcie do niej kurczaka. Odłóżcie na bok na pół godziny.
- Po upływie 30 minut wymieszajcie w 2. misce mąkę, sól i pieprz oraz słodką paprykę.
- Wyjmuj kolejno mięso z maślanki, obtocz w mące z przyprawami i wyłóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut. Od czasu do czasu odwracajcie mięso.
- W międzyczasie, gdy mięso się marynuje i piecze, zróbcie sos. Przełóżcie do garnka wszystkie składniki na sos i podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 5 minut. Masło powinno całkowicie się rozpuścić.
- Zmniejszcie gaz na minimalną moc i gotujcie sos przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos nie może się zagotować.
- Gotowego pieczonego kurczaka polejcie gorącym sosem i podawajcie od razu.
Resztę sosu wystudźcie, przelejcie do czystej butelki i przechowujcie w lodówce - wytrzyma w niej ok. tydzień. Możecie go stosować do m.in. do kotletów, pieczeni z szynki wieprzowej, kiełbasy z grilla i innych przekąsek, np. panierowanego sera.
Komentarze