Kotlety schabowe w cieście mają też inne zalety. Ciasto, poza tym, że ciasto jest ratunkiem dla mięsa w strzępach, jest też po prostu pyszne, pomaga zachować kotletom wilgotność i mocno trzyma się mięsa. Tak przyrządzone schabowe na pewno nie wysuszą się na patelni - nawet, jeśli wolicie grubsze od standardowych. Do ciasta możecie też dodawać różne przyprawy. Na bazie 1 przepisu może więc powstać kilkanaście waszych wersji.
Jak zrobić kotlety schabowe w cieście?
Kotlety schabowe w cieście majonezowym są banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu. Mięso należy rozbić, a następnie zanurzyć w cieście. Do ciasta oprócz majonezu potrzebujecie mąkę ziemniaczaną, 2 jajka, sól, pieprz i zestaw ulubionych przypraw. Przyprawy do schabowego możesz ze sobą dowolnie mieszać - w przepisie poniżej podajemy tylko przykład. Na początek możecie z niego skorzystać. Oprócz soli i pieprzu do schabowych pasują np.:
- tymianek
- oregano
- majeranek
- cząber
- rozmaryn
- czosnek granulowany
- suszona cebula
- ostra i słodka mielona papryka
- mielona gorczyca
- suszona natka pietruszki
- kurkuma
- pieprz kajeński
- kolorowy, świeżo zmielony pieprz
To wszystko trzeba dokładnie wymieszać i zanurzać w mieszance kolejne płaty mięsa przed smażeniem. Ciasto nie powinno spływać z namoczonego mięsa - nie powinno być zbyt lejące. Podobne kotlety zrobicie w cieście naleśnikowym, nieco gęstszym niż na klasyczne naleśniki.
Kotlety schabowe w cieście majonezowym - przepis
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: ulubiony tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozbijcie mięso na cieńsze płaty - uważajcie by ich nie porwać. Kotlety powinny być średnio rozbite. Oprószcie solą i pieprzem z obu stron.
- Rozkłóćcie jajka z przyprawami (w tym solą i pieprzem). Dodajcie majonez, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz. Wymieszajcie bardzo dokładnie na gładką masę.
- Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Zanurzcie kotlety w cieście z obu stron i przełóżcie na patelnię.
- Zmniejszcie moc palnika i smażcie na złoty kolor z obu stron.
Komentarze