Kotlety schabowe w cieście mają też inne zalety. Ciasto, poza tym, że ciasto jest ratunkiem dla mięsa w strzępach, jest też po prostu pyszne, pomaga zachować kotletom wilgotność i mocno trzyma się mięsa. Tak przyrządzone schabowe na pewno nie wysuszą się na patelni - nawet, jeśli wolicie grubsze od standardowych. Do ciasta możecie też dodawać różne przyprawy. Na bazie 1 przepisu może więc powstać kilkanaście waszych wersji. 

Jak zrobić kotlety schabowe w cieście?

Kotlety schabowe w cieście majonezowym są banalnie proste i ekspresowe w przygotowaniu. Mięso należy rozbić, a następnie zanurzyć w cieście. Do ciasta oprócz majonezu potrzebujecie mąkę ziemniaczaną, 2 jajka, sól, pieprz i zestaw ulubionych przypraw. Przyprawy do schabowego możesz ze sobą dowolnie mieszać - w przepisie poniżej podajemy tylko przykład. Na początek możecie z niego skorzystać. Oprócz soli i pieprzu do schabowych pasują np.:

  • tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • cząber
  • rozmaryn
  • czosnek granulowany
  • suszona cebula
  • ostra i słodka mielona papryka
  • mielona gorczyca
  • suszona natka pietruszki
  • kurkuma
  • pieprz kajeński
  • kolorowy, świeżo zmielony pieprz

To wszystko trzeba dokładnie wymieszać i zanurzać w mieszance kolejne płaty mięsa przed smażeniem. Ciasto nie powinno spływać z namoczonego mięsa - nie powinno być zbyt lejące. Podobne kotlety zrobicie w cieście naleśnikowym, nieco gęstszym niż na klasyczne naleśniki. 

Kotlety schabowe w cieście majonezowym - przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: ulubiony tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie mięso na cieńsze płaty - uważajcie by ich nie porwać. Kotlety powinny być średnio rozbite. Oprószcie solą i pieprzem z obu stron. 
  2. Rozkłóćcie jajka z przyprawami (w tym solą i pieprzem). Dodajcie majonez, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz. Wymieszajcie bardzo dokładnie na gładką masę. 
  3. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Zanurzcie kotlety w cieście z obu stron i przełóżcie na patelnię. 
  4. Zmniejszcie moc palnika i smażcie na złoty kolor z obu stron.