Do moich rączek trafiła wyjątkowa książka kucharska pod tytułem  Kuchnia Świętych i Papieży - Encyklopedia Zdrowego Żywienia.

Cóż to jest ? czego możemy się z tej książki dowiedzieć? I czy są tam przepisy jak są to jakie?

Już odpowiadam.

Książka duża A4 ciężka jak na świętą przystoi :)

Okładka twarda. 240 stron.

Wydawnictwo Jedność

Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym"

Książka pachnie Włochami.

Jak Włochy długie i szerokie - z północy na południe - nie ma takiego miasta czy wioski, które nie miałyby swojego świętego patrona. Każdy z nich miał coś pysznego ,coś co lubił  lub przyrządzał najlepiej .Z każdym z nich wiąże się historia, ciekawostka. I o tym dowiemy się z książki.


O męczeńskiej śmierci św. Wawrzyńca, który zginął przypiekany na rozgrzanej żelaznej kracie, przypomina popularna w okolicach Florencji zupa - podawana podczas letnich kolacji - przygotowywana z porów, oliwy i pinioli, a następnie zapiekana w piekarniku z serem pecorino.

Oprócz krótkich historyjek ,opowieści dzięki którym poznajemy Włochy, historię troszkę religii. Książka pokazuje nam zbiór wspaniałych przepisów, podzielonych na: Przekąski, Pierwsze dania, Drugie dania i Desery.

Piękne duże zdjęcia ,dania apetycznie podane mmm..pycha.

 Polecam książka  apetyczna i pełna kulinarnych inspiracji.