Do moich rączek trafiła wyjątkowa książka kucharska pod tytułem Kuchnia Świętych i Papieży - Encyklopedia Zdrowego Żywienia.
Cóż to jest ? czego możemy się z tej książki dowiedzieć? I czy są tam przepisy jak są to jakie?
Już odpowiadam.
Książka duża A4 ciężka jak na świętą przystoi :)
Okładka twarda. 240 stron.
Wydawnictwo Jedność
Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym"
Książka pachnie Włochami.
Jak Włochy długie i szerokie - z północy na południe - nie ma takiego miasta czy wioski, które nie miałyby swojego świętego patrona. Każdy z nich miał coś pysznego ,coś co lubił lub przyrządzał najlepiej .Z każdym z nich wiąże się historia, ciekawostka. I o tym dowiemy się z książki.
O męczeńskiej śmierci św. Wawrzyńca, który zginął przypiekany na rozgrzanej żelaznej kracie, przypomina popularna w okolicach Florencji zupa - podawana podczas letnich kolacji - przygotowywana z porów, oliwy i pinioli, a następnie zapiekana w piekarniku z serem pecorino.
Oprócz krótkich historyjek ,opowieści dzięki którym poznajemy Włochy, historię troszkę religii. Książka pokazuje nam zbiór wspaniałych przepisów, podzielonych na: Przekąski, Pierwsze dania, Drugie dania i Desery.
Piękne duże zdjęcia ,dania apetycznie podane mmm..pycha.
Polecam książka apetyczna i pełna kulinarnych inspiracji.
Komentarze