Kuchnia smakosza to seria książek kucharskich poświęconych popularnym potrawom. Znajdziemy w nich przepisy na „Pierogi i dania kuchni rosyjskiej”, „Ryby na naszym stole”, „Dania z piekarnika”, „Najlepsze kotlety”.

„Pierogi i dania kuchni rosyjskiej” to propozycje wytrawnych i słodkich potraw. Znajdziemy w niej wiele przepisów, które nigdy nie skojarzyłyby nam się z Rosją. Placek z bakłażanami, Pianka owocowa czy placek z żurawinami to tylko niektóre z propozycji. Pozycja ta z pewnością zainteresuje tych, którzy lubią dania mączne – pierogi, placki, kulebiaki. To tytuł również dla tych, którzy tak jak Rosjanie lubią ryby.

Jeśli po wypróbowaniu przepisów z kuchni rosyjskiej będzie komuś mało ryb, powinien sięgnąć po ryby na naszym stole. W tej książeczce znajdziemy pomysły na dania nie tylko codzienne, ale również bardziej wykwintne propozycje – tort rybny lub tartinki z musem z pstrąga. Zaletą książki jest to, że przepisy na ryby to nie tylko jako tradycyjny filet, ale również przeróżne roladki, kiełbaski, zupy i zapiekanki.

Jeśli chodzi o zapiekanie, fanów dań pieczonych powinna zainteresować pozycja „Dania z piekarnika”. Oprócz dań głównych znajdziemy w niej pomysły na przystawki, drobne przekąski i desery. Przepisy przełamują stereotyp, że dania z piekarnika to przede wszystkim zapiekanki i tarty. Zaprezentowane przepisy na dania mięsne i rybne sprawdzi ą się z pewnością jako propozycje obiadowe. Sałatka z pieczonych warzyw, medaliony wieprzowe i kurczak w cieście to ciekawe pomysły na ograne w polskich kuchniach tradycyjne dania.

Nowe wcielenie znanych nam dań prezentuje książka „Najlepsze kotlety”. Jeśli znudziły wam się mielone, znajdziecie tu przepisy na przeróżne kotlety i to nie tylko z mięsa. Propozycje tych z  ryb czy warzyw  z pewnością będą smaczną odmianą od tradycyjnych kotletów, które kojarzą się jako dania proste i ograne.

Każdy przepis ilustruje zdjęcie potrawy, dołączono do niego także czas przygotowania oraz ilość kalorii.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach.