Tytuł: "Kuchnia Haute Couture"
Autor: Marta Grycan
Wydawnictwo: G+J
Stron: 287
Rok wydania: 2012
Są takie książki które nas intrygują i z zaciekawieniem na nie czekamy, aby przekonać się co kryje w środku.
Ja tak czekałam m.in. na pozycję Marty Grycan "Kuchnia Haute Couture".
Czego się spodziewałam ? opowieści kolejnej celebrytki o domowym życiu, o kuchni, o inspiracjach, które są daleko poza zasięgiem zwykłego śmiertelnika.
A w moje ręce trafiła książka, która jest iście książką kucharską. Napisana niewątpliwie przez osobę która kocha gotować, entuzjazm mieszania, łączenia i smakowania jest widoczny na każdym kroku. Przepisy są proste, szybkie, ze składników ogólnodostępnych- nie licząc kilku, ale i z nich zakupem w obecnych czasach nie będzie problemu.
Byłam bardzo ciekawa przepisów, smaków, kolorów. Ale tutaj pojawiło się drobne rozczarowanie, przepisy są bardzo proste, codzienne. Większość z tych przepisów znałam i sama część z nich stosuję. Ale dla jednych będzie to minus a dla drugich plus, odkrywania dań które robi się raz dwa, a wyglądają bardzo elegancko i wytwornie.
Pomijając fakt, iż pani Marta stała się celebrytką i jest wszechobecna w mediach jest na pewno doskonałą "kucharką" i miłośniczką tego co robi. Warto dlatego spojrzeć na tą książkę i jej autorkę z perspektywy jej wielkiej miłości do jedzenia i pasji gotowania.
Przepisów w książce jest naprawdę wiele.
Podzielone są one na rozdziały:
- gotowanie z miłości do makaronów
- czas na mięsko, czyli drugie danie
- desery
- przystawki i dodatki, czyli małe co nieco
- zupy
- ryby i owoce morza
Książka jest pięknie wydana, okładka robi wrażenie i przyciąga wzrok. Zdjęcia w środku również są miłe dla oka.
Myślę, że koleje pozycje książkowe pani Marty będą atrakcje, zarówno w pomysły jak i oprawę.
Książkę można nabyć w wydawnictwie: G+J
Komentarze