Tytuł: "Kuchnia Haute Couture"

Autor: Marta Grycan

Wydawnictwo: G+J

Stron: 287

Rok wydania: 2012

Są takie książki które nas intrygują i z zaciekawieniem na nie czekamy, aby przekonać się co kryje w środku.

Ja tak czekałam m.in. na pozycję Marty Grycan "Kuchnia Haute Couture".

Czego się spodziewałam ? opowieści kolejnej celebrytki o domowym życiu, o kuchni, o inspiracjach, które są daleko poza zasięgiem zwykłego śmiertelnika.

A w moje ręce trafiła książka, która jest iście książką kucharską. Napisana niewątpliwie przez osobę która kocha gotować, entuzjazm mieszania, łączenia i smakowania jest widoczny na każdym kroku. Przepisy są proste, szybkie, ze składników ogólnodostępnych- nie licząc kilku, ale i z nich zakupem w obecnych czasach nie będzie problemu.

Byłam bardzo ciekawa przepisów, smaków, kolorów. Ale tutaj pojawiło się drobne rozczarowanie, przepisy są bardzo proste, codzienne. Większość z tych przepisów znałam i sama część z nich stosuję. Ale dla jednych będzie to minus a dla drugich plus, odkrywania dań które robi się raz dwa, a wyglądają bardzo elegancko i wytwornie. 

Pomijając fakt, iż pani Marta stała się celebrytką i jest wszechobecna w mediach jest na pewno doskonałą "kucharką" i miłośniczką tego co robi. Warto dlatego spojrzeć na tą książkę i jej autorkę  z perspektywy jej wielkiej miłości do jedzenia i pasji gotowania.

Przepisów w książce jest naprawdę  wiele.

Podzielone są one na rozdziały:

  • gotowanie z miłości do makaronów
  • czas na mięsko, czyli drugie danie
  • desery
  • przystawki i dodatki, czyli małe co nieco
  • zupy
  • ryby i owoce morza

Książka jest pięknie wydana, okładka robi wrażenie i przyciąga wzrok. Zdjęcia w środku również są miłe dla oka.

Myślę, że koleje pozycje książkowe pani Marty będą atrakcje, zarówno w pomysły jak i oprawę.

Książkę można nabyć w wydawnictwie:  G+J