Gołąbki to ulubione danie wielu osób, idealne na 2-3 dni, jeśli zrobicie je z większej ilości składników. Odgrzewane lub odsmażane, z każdym dniem są tylko smaczniejsze. Robić je chce się jednak zdecydowanie mniejszemu gronu. Zapoznajcie się z naszymi smakowitymi pomysłami na prostą alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Pokochacie ją równie mocno, jak oryginalne danie.
Co zamiast gołąbków? Pomysły dla zabieganych i leniuszków
Pierwszą i dość oczywistą, choć niejedyną opcją są gołąbki bez zawijania. Są to tak naprawdę klopsy z mielonego mięsa połączonego z ryżem i posiekaną kapustą, przyprawione jak gołąbki i duszone w sosie na patelni lub pieczone. Zamiast parzenia kapusty i zawijania farszu, możecie również ułożyć wszystkie składniki na gołąbki warstwami w naczyniu żaroodpornym i podać jako zapiekankę.
Inna ekspresowa wariacja na temat gołąbków to gołąbki z cukinii. Wystarczy wziąć dużą cukinię, pociąć ją w krążki o grubości 1 cm, nie docinając do końca (by powstała „harmonijka”) i nafaszerować mięsno-ryżowym nadzieniem jak do klasycznych gołąbków. Zamiast gołąbków możecie również zrobić kotlety z mięsa mielonego i kapusty. Jeśli podacie je z ulubionym sosem do gołąbków i spróbujecie ich z zamkniętymi oczami, wasze kubki smakowe mogą pomylić je z klasycznym daniem.
Kotlety mielone z kapustą á la gołąbki - przepis
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego z łopatki
- 800 g kapusty
- 110 g suchego ryżu
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku lub tymianku
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie ryż wg wskazówek na opakowaniu i odstawcie do przestygnięcia.
- Posiekajcie cebulę i zeszklijcie ją na kilku łyżkach oleju.
- Pokrójcie kapustę na mniejsze kawałki i zetrzyjcie ją na dużych oczkach tarki.
- Lekko posólcie, wymieszajcie (wygniećcie dłońmi) i odstawcie na kilka minut, by puściła sok. Odlejcie go i odciśnijcie dokładnie kapustę.
- Do dużej miski przełóżcie mięso mielone i kapustę, dodajcie ryż, podsmażoną cebulę i jajko. Rozetrzyjcie w dłoniach majeranek i dodajcie do masy. Doprawcie pieprzem i solą (oszczędnie, bo kapusta była już wcześniej solona). Wymieszajcie dokładnie farsz, najlepiej dłonią.
- Z gotowej masy uformujcie kuleczki, a następnie spłaszczcie je na okrągłe lub owalne kotlety.
- Smażcie z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
- Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym, pieczarkowym lub pomidorowym.
Komentarze