Ciasto ptysiowe z budyniem

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie słonego ciasta ze słodkim budyniem, po prostu Pycha!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    100 g masła lub margaryny
    1,5 szklanki wody
    szczypta soli
    4 jajka

    Masa budyniowa:
    1 op. budyniu śmietankowego
    0,5 L mleka
    5 łyżek cukru
    op.cukru waniliowego
    100g masła lub margaryny
    Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ptysiowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: W głębokim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę z szczyptą soli i margaryną. Gdy margaryna się rozpuści, drewnianą łyżką wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników.Gotujemy jakieś 2-3 min. Ciasto powinno odchodzić od rondla i łyżki, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
    2.Do chłodnego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, ok. 2-3 min. Brytfankę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.
    3.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni i pieczemy ciasto 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 180*C i pieczemy kolejne 40 min.
    3.Jeszcze cieple przekrawamy na pół i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Masa budyniowa:
    1.Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
    2. Masło rozcieramy mikserem, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskamy gładką masę.
    3. Masę wykładamy na chłodne ciasto, przykrywamy
    4. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W trakcie pieczenia ciasta ważne jest aby nie otwierać piekarnika bo inaczej ciasto opadnie, i wyjdzie zakalec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować