Połączenie słonego ciasta ze słodkim budyniem, po prostu Pycha!!!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
1,5 szklanki wody
szczypta soli
4 jajka
Masa budyniowa:
1 op. budyniu śmietankowego
0,5 L mleka
5 łyżek cukru
op.cukru waniliowego
100g masła lub margaryny
Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Ciasto ptysiowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: W głębokim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę z szczyptą soli i margaryną. Gdy margaryna się rozpuści, drewnianą łyżką wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników.Gotujemy jakieś 2-3 min. Ciasto powinno odchodzić od rondla i łyżki, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
2.Do chłodnego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, ok. 2-3 min. Brytfankę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.
3.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni i pieczemy ciasto 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 180*C i pieczemy kolejne 40 min.
3.Jeszcze cieple przekrawamy na pół i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa budyniowa:
1.Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
2. Masło rozcieramy mikserem, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskamy gładką masę.
3. Masę wykładamy na chłodne ciasto, przykrywamy
4. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
W trakcie pieczenia ciasta ważne jest aby nie otwierać piekarnika bo inaczej ciasto opadnie, i wyjdzie zakalec.
Komentarze