Pączki z budyniem

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pączki nadziewałam na dwa sposoby, jedne są nieszprycowane budyniem, drugie przekrojone i posmarowane.Ulubione pączki mojej rodziny :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    4 dkg drożdży
    9 żółtek
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki spirytusu

    olej do smażenia
    cukier puder

    krem budyniowy:

    1,5 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki śmietany 36 %
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki i 4 łyżki mleka letniego oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, śmietanę, sól, spirytus, i resztę mleka letniego. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do reszty składników i zarabiam ciasto mikserem.
  • ciasto wyrośnięte 2. Odstawiam do wyrośnięcia i przykrywam.
  • pączki uformowane 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i pociągam ciasto rękoma na grubość 1 cm.Kółka wycinam mała literatkę bo chciałam nie za duże pączki. Przykrywam żeby nie wyschły.
  • pączki smażone 4. Olej przelewam do patelni głębokiej , wlewam olej, około 1.5 lita i rozgrzewam. Wkładam kawałek ziemniaka żeby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorący. Pączki przekładam na patelnię tak , że to co było spodem na desce teraz układam górą na patelni. Jak zarumienią się z jednej strony przewracam je patyczkiem na drugą stronę i przykrywam pokrywką. Smaże do zrumienienia się drugiej strony.
  • budyń ugotowany 5. Krem:
    Mleko zagotowuje, odlałam 1/3 szklanki i rozpuściłam w niej budyń, dodałam cukier. Na gotujące się mleko wlewam budyń i zagotowuje. Odstawiam do ostygnięcia pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch, mieszam tez od czasu do czasu.

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do zimnego budyniu dodaję śmietanę ubita i łącze mikserem.

    Paczki nadziewam wystudzone. Połowę pączków przecięłam nożem i wycisnęłam krem szprycą do ciast, drugą polowe nadziewałam szprycą bezpośrednio, tak jak dżemem.
    Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować