Drożdżówki z budyniem

  • wyświetlono: 297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki smakują podobnie jak te z piekarni. Podobnie, ponieważ jeszcze nie widziałam w żadnym sklepie tak hojnie nadzianych bułeczek i to z dodatkiem bakalii :)

marysiaz
  • 120min

Składniki


3 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła (roztopionego)
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 - 4 dag świeżych drożdży

Nadzienie:

2 budynie waniliowe
800 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
po 6 sztuk suszonych moreli i śliwek
garść rodzynek
1/2 czekolady deserowej lub mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z budyniem

  • 1. To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
  • jajka2. Taka mała ciekawostka: Użyłam dzisiaj 2 jajek, ponieważ jedno z nich miało podwójne żółtko. Zrobiłam zdjęcie, żeby porównać jajko swojskie do sklepowego. Waga się waha ogromnie, jajko swojskie jest
    2 x większe :) Wagowo to 104 g : 55 g
  • ciasto3. Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
  • ciasto4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
  • drożdżówki5. Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Puszyste i bardzo smaczne drożdżówki...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z serem

Najlepsze domowe drożdżówki pod...

Drożdżówka z kakao.

Dodane przez: gogusia

Drożdżówka z kakao

Na śniadanko poleca się drożdżówka...

drożdżówki

Dodane przez: Aninka88

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

moje ulubione drożdżówki, które...

Drożdżówki z kapustą

Dodane przez: bietka

Drożdżówki z kapustą

Pyszne bułeczki z kapustą, które...

drożdżówki z jabłkami

Dodane przez: capri

drożdżówki z jabłkami i kruszonką

pyszne domowe drożdżówki :) bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE