Lane kluski na mleku lub rosole zna niemal każdy. Doskonale sprawdzają się jako uniwersalny dodatek do wielu dań. Są smaczne, ale przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo zrobicie je dosłownie w kilka minut. Żeby wyszły idealne, musicie jednak pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. Chodzi o odpowiednie przygotowanie ciasta – to w nim tkwi cały sekret.

Jak zrobić doskonałe kluski lane?

Co zrobić, że kluski lane smakowały jak te, które robiła babcia? Bardzo istotna jest konsystencja ciasta – masa nie może być zbyt gęsta. To właśnie od proporcji składników zależy, czy kluski nie rozpadną się podczas gotowania lub nie będą zbyt twarde. Jeśli zauważycie, że ciasto jest za mocno zbitedolejcie do niego odrobinę wody i ponownie wymieszajcie.

Żeby zrobić pyszne kluski lane, potrzebujecie jedynie dwóch składników. Są to jajka i mąka, jednak muszą być wymieszane w odpowiednich proporcjach, 2:1, czyli jedna porcja mąki na dwie porcje jajek.

Przepis na kluski lane

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijcie jajka, a następnie dodajcie przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszajcie, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  2. W wysokim garnku gotujcie wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć – delikatnym strumieniem zacznijcie wlewać ciasto na kluski.
  3. Lane kluski gotujcie przez około 1 minutę.
  4. Po tym czasie wyciągnijcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Później przelejcie je niewielkim strumieniem wody.