Język baklawy wspomnienia- Diana Abu-Jaber

Wydawnictwo - Czarne

Ilość stron - 415

Bardzo ciepła książka o dorastaniu i rozdarciu między krajem pochodzenia Jordanią a krajem zamieszkania - Ameryką. Książkę, mimo iż jest dosyć obszerna czyta się bardzo dobrze tym bardziej, że jest napisana z dużą lekkością a do tego wypełniona przepysznymi opisami uczt i dań.

Po każdym takim opisie aż chce się biec do kuchni w poszukiwaniu potrzebnych składników – szkoda tylko iż te nie są aż tak łatwo dostępne ponieważ są to głównie dania kuchni arabskiej. Do tej pory nie znałam tej kuchni ale czuję, że warto jej się dobrze przyjrzeć.


Autorka Diana Abu-Jaber poświęca swojej ojczystej kuchni bardzo wiele miejsca w książce. Jedzenie jest dla niej bardzo ważne, jest jak lekarstwo. Wspólne zasiadanie do stołu i ucztowanie to wielki wyraz miłości ludzi do siebie. Każdy chce by zrobione przez niego dania były najlepsze, najsmaczniejsze, najbardziej efektowne.


Na każdy smutek dobry będzie falafel w chwilach szczęścia warto zjeść kawałek tytułowej „magicznej” baklawy, jedzenie jest dobre na wszystko.


Książkę serdecznie szczególnie smakoszom – zakochacie się w tych opisach!
Ja przetestowałam przepis na ciasteczka sambusik

logo