Kilka porad -Drożdże użyte do rozczynu powinny być świeże (sprawdzajmy datę ważności!) Słabe drożdże nie urosną, a co za tym idzie, nasz końcowy wypiek będzie nie udany. -Składniki rozczynu należy odjąć od przepisu na wybrane ciasto. -Jeśli w przepisie nie ma mleka, to w rozczynie zastępujemy je wodą. Tak samo jest w przypadku mąki. Używamy takiej, jaka jest w przepisie. -Woda lub mleko dodane do rozczynu powinno mieć temperaturę pokojową. Zbyt ciepłe zabiję drożdże i rozczyn nie urośnie. Zbyt zimne nie spowoduję lub przedłuży wyrastanie. Odpowiednia temperatura to około 40 st.C. -Żeby rozczyn ładnie wyrósł musi być przygotowywany w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Jeśli będzie mu zimno, na pewno nie urośnie. -W każdym przepisie świeże drożdże można zastąpić suchymi. Dajemy ich zawsze dwa razy mniej niż świeżych. Nie trzeba wtedy przygotowywać już rozczynu. Składniki: (ilość drożdży jest przypadkowa! Należy użyć taką ilość, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1/4 szkl. letniego mleka 1 łyżka cukru Przygotowanie: (przedstawione na zdjęciu powyżej) 1. Drożdże wkruszyć do miski. 2. Zasypać cukrem. 3. Zalać mlekiem.  4. Dobrze wymieszać. 5. Wsypać przesianą mąkę. 6 i 7. Ponownie wymieszać. 8. Przykryć ściereczką. 6. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do momentu "ruszenia" drożdży. Na zdjęciu poniżej przedstawione są kolejne etapy wyrastania rozczynu.         Tak wyrośnięty rozczyn jest gotowy do połączenia go z resztą składników przepisu na ciasto ;) Powodzenia!