Choć Włosi to mistrzowie pizzy i makaronu, ristotto to to danie, które spośród dań z ryżem z całego świata jest najsmaczniejsze. A kremowe delikatne risotto z kurczakiem to danie zasługujące na najwyższe uznanie, skoro znajduje się w kartach wielu uznanych restauracji świata. Jeśli chcesz, by i Twoje risotto takie było, przeczytaj, jak zrobić je perfekcyjnie!

Risotto z kurczakiem – sposób przygotowania

W przypadku risotto, diabeł tkwi w szczegółach, a te szczegóły to odpowiedni ryż oraz sposób przygotowania dania. Zadbajmy też o wysokiej jakości domowy bulion, dzięki któremu ryż nabierze przyjemnego aromatu.

Jeśli chodzi o przygotowanie risotto, zacznijmy od zeszklenia cebulki i czosnku, następnie wrzućmy na patelnię też ryż i smażmy chwilę, aż stanie się szklisty i błyszczący. Kolejnym krokiem jest wlanie dobrej jakości białego wina, które nada potrawie charakteru. Mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty i dolewamy łyżkę bulionu. To ważny etap, podczas którego wiele osób popełnia błąd – bulion wlewamy do dania porcjami i dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta – dzięki temu risotto z kurczakiem będzie kremowe i delikatne. A jeśli mowa o kurczaku – moment wlewania pierwszej porcji bulionu to także czas, kiedy można dodać też kurczaka. Gotowe risotto powinno mieć miękkie ziarna ryżu, ale ich środek powinien zostać lekko twardy, a całość kremowa. Dodajemy masło, parmezan oraz sól i pierz do smaku, mieszamy i podajemy.

Risotto z kurczakiem - dodatki

Risotto to danie, które można łatwo urozmaicić. Na przykład powyższy przepis-baza na risotto z kurczakiem można podać na milion sposobów, zależnie od dodatków, jakie chcemy wykorzystać. Klasyczne risotto to to ze szparagami, grzybami (pieczarkami, kurkami lub borowikami) lub groszkiem, do którego oczywiście można dodać kurczaka. Ale risotto z kurczakiem można wzbogacić też o inne warzywa – cukinię, kukurydzę czy dynię lub jarmuż czy szpinak. Nie zapomnijmy też o odpowiednim przyprawieniu dania, które uwielbia sól, pieprz, gałkę muszkatołową lub szafran.