Karmel w tym przepisie zrobicie w bardzo prosty sposób. Nie będziecie musieli ciągle patrzeć na patelnię czy mieszać, aby masa się nie przypaliła. Wystarczy, że rozpuścicie twarde cukierki karmelowe dobrej jakości, a następnie je posolicie - w ten prosty sposób powstanie solony karmel. Następnie należy wyłożyć formę (patelnię) pokrojonymi w plasterki jabłkami, zalać ciastem i przykryć. Reszta to magia, która tworzy się sama - ciasto odejdzie od ścianek samodzielnie i się nie przypali. Jabłecznik z patelni wygląda i smakuje identycznie jak ten z piekarnika. W sezonie na rabarbar doskonale sprawdzą się tu jego kwaskowate, różowe łodygi. Taki "rabarbarownik" z solonym karmelem zjedzą nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego warzywa. 

Jabłecznik bez pieczenia z solonym karmelem - przepis 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 130 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 1-2 duże jabłka (najlepiej kwaskowate, ale mogą być też winne lub słodkie)
  • 100 g twardych cukierków karmelowych bez nadzienia lub 2-3 łyżki cukru*
  • duża szczypta soli

Opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierzcie, przekrójcie na ćwiartki i pokrójcie w plasterki;
  2. W misce wymieszajcie mikserem jajka, 70 g cukru i mleko. Następnie dodajcie masło i wymieszajcie. Możliwe, że ciasto będzie miało grudki, ale to nie szkodzi;
  3. Na koniec wsypcie do masy na ciasto mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszajcie mikserem;
  4. Patelnię wysmarujcie odrobiną masła, wysypcie na nią cukierki lub 2-3 łyżki cukru. Poczekajcie, aż cukierki się rozpuszczą, przyprawcie solą, ułóżcie na warstwie karmelu plasterki jabłek;
  5. Na wierzch wylejcie ciasto i przykryjcie pokrywką;
  6. Ustawcie palnik na niską moc. Gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwróćcie ciasto na drugą stronę i pieczcie do zarumienienia spodu. Łącznie zajmie to ok. 25-30 minut;
  7. Posypcie jabłkowy wierzch ciasta cukrem pudrem lub zostawcie do wystygnięcia. 

*Opcjonalnie, jeśli nie macie cukierków lub nie chcecie z nich korzystać, możecie wykorzystać 2-3 łyżki białego lub brązowego cukru. Jeszcze ciekawszy w smaku będzie karmel z cukru muscovado, który nada ciastu głęboki aromat i smak przypominający połączenie toffi i melasy. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, zmniejszcie ilość cukierków do 50-70 g.