Kozieradka, to dość popularna przyprawa, która znana jest również pod wdzięczną nazwą "grecka koniczyna" lub "boża trawka". Wspaniale doprawia dania, ale ma też silne działanie oczyszczające i dezynfekujące. To roślina, która jest szeroko stosowana w ajurwedzie do sporządzenia mikstur oraz past. W Azji jej liście są lubianym składnikiem sałatek i soków. Wyciągi zielne z nasion tej rośliny z powodzeniem stosowane są w przemyśle kosmetycznym, a także farmaceutycznym. To bardzo smaczne zioło, które jest dodawane do sera, surówek czy mieszanek przyprawowych do mięsa. Kozieradkę prawdopodobnie znacie z sera korycińskiego, regionalnego białostockiego przysmaku białostockiego, który można kupić w całej Polsce. 

Napar z kozieradki - jak zrobić?

Ziarna kozieradki możecie kupić w sklepie zielarskim lub na dziale spożywczym w przyprawach. Maleńkie nasionka mogą być także zmielone na pył, w tej formie też świetnie posłużą do sporządzenia skutecznej mikstury oczyszczającej.

Składniki:

  • 2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Wsypcie nasiona do szklanki;
  2. Zalejcie letnią wodą i pozostawcie na noc;
  3. Rano, na czczo, wypijcie miksturę małymi łyczkami.

Kozieradka - prozdrowotne właściwości nasion

Kozieradka jest dobrze przebadaną rośliną, która ma wiele zastosowań w ziołolecznictwie:

  • to sprawdzona roślina w przypadku sporządzania maści na stany zapalne skóry głowy oraz na całym ciele - jest stosowana na czyraki, owrzodzenia oraz przy peelingach na porost włosów;
  • wspiera układ pokarmowy - dzięki zawartości substancji śluzowych, ułatwia trawienie oraz pomaga w oczyszczeniu jelit ze złogów, które potrafią zalegać dłuższy czas i gnić;
  • wspiera układ autoimmunologiczny - pozwalają na lepszą pracę układu odpornościowego oraz pobudzają czynność krwiotwórczą szpiku kostnego;
  • obniża poziom cholesterolu LDL - saponiny steroidowe zwiększają metabolizm cholesterolu, co pozytywnie wpływa na spowolnienie wchłaniania związków tłuszczowych;
  • obniża poziom cukru we krwi - trygonelina i kumaryna to główne związki, które przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cukru.