To ciasto z jabłkami jest ekspresowe. Co więcej, całość zrobicie w 1 misce, a więc unikniecie późniejszego mozolnego sprzątania kuchni i kuchennych akcesoriów. To rodzaj bardzo leniwego wypieku, który da się przygotować dosłownie jedną ręką. Zobaczcie, jak przyrządzić taki błyskawiczny włoski jabłecznik.
Ekspresowy jabłecznik we włoskim stylu
Kuchnia włoska słynie z potraw prostych i idealnie skomponowanych. Włoskie ciasto z jabłkami to szybki i łatwy sposób na wyśmienity domowy deser. Jest to wilgotny genueński biszkopt o mocno cytrynowym aromacie, połączony z kwaskowatymi jabłkami. Choć znacznie różni się od naszej klasycznej szarlotki, to z pewnością i tak przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciasta z jabłkami.
Włoski jabłecznik najlepiej jest podawać z bitą śmietaną i dodatkiem świeżo startej skórki cytrynowej. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na gorąco polecamy dołożyć do niego odrobinę lodów waniliowych – efekt będzie naprawdę obłędny.
Przepis na błyskawiczny jabłecznik z 1 miski
Składniki:
- 5 twardych, kwaśnych jabłek
- 100 g roztopionego masła
- 2 średnie jaja
- 250 gramów cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 gramów zwykłej mąki pszennej
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 100 ml ciepłego mleka
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierzcie jabłka i pokrójcie je na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Następnie skropcie je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Pozostałe składniki umieśćcie w 1 misce i dokładnie wymieszajcie. Róbcie to do momentu, aż otrzymacie gładkie ciasto.
- Okrągłą blachę posmarujcie masłem i posypcie delikatnie mąką.
- Wylejcie ciasto i połóżcie na nim kawałki jabłek.
- Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
- Na koniec posypcie gotowy wypiek cukrem pudrem.