To ciasto z jabłkami jest ekspresowe. Co więcej, całość zrobicie w 1 misce, a więc unikniecie późniejszego mozolnego sprzątania kuchni i kuchennych akcesoriów. To rodzaj bardzo leniwego wypieku, który da się przygotować dosłownie jedną ręką. Zobaczcie, jak przyrządzić taki błyskawiczny włoski jabłecznik

Ekspresowy jabłecznik we włoskim stylu

Kuchnia włoska słynie z potraw prostych i idealnie skomponowanych. Włoskie ciasto z jabłkami to szybki i łatwy sposób na wyśmienity domowy deser. Jest to wilgotny genueński biszkopt o mocno cytrynowym aromacie, połączony z kwaskowatymi jabłkami. Choć znacznie różni się od naszej klasycznej szarlotki, to z pewnością i tak przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciasta z jabłkami. 

Włoski jabłecznik najlepiej jest podawać z bitą śmietaną i dodatkiem świeżo startej skórki cytrynowej. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na gorąco polecamy dołożyć do niego odrobinę lodów waniliowych – efekt będzie naprawdę obłędny. 

Przepis na błyskawiczny jabłecznik z 1 miski

Składniki:

  • 5 twardych, kwaśnych jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 średnie jaja
  • 250 gramów cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 gramów zwykłej mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 100 ml ciepłego mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie jabłka i pokrójcie je na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Następnie skropcie je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Pozostałe składniki umieśćcie w 1 misce i dokładnie wymieszajcie. Róbcie to do momentu, aż otrzymacie gładkie ciasto.
  3. Okrągłą blachę posmarujcie masłem i posypcie delikatnie mąką.
  4. Wylejcie ciasto i połóżcie na nim kawałki jabłek.
  5. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
  6. Na koniec posypcie gotowy wypiek cukrem pudrem.