Hubertus Spalski odbywa się corocznie w Spale w drugiej połowie października. Komitet Organizacyjny pragnie nawiązywać do tradycji hubertowskiej zainaugurowanej w 1930 r. przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.
Historia polowań w lasach spalskich jest oczywiście o wiele dłuższa. W dawnej Puszczy Spalskiej polowali polscy królowie i rosyjscy carowie. To tutaj rycerze Kazimierza Wielkiego z pobliskiego zamku królewskiego w Inowłodzu urządzali wielkie łowy. Tutaj też uzupełniały aprowizację wojska Władysława Jagiełły ciągnące pod Grunwald.
Jesteśmy zaszczyceni mogąc dziś kultywować te wspaniałe tradycje. Od 12 lat organizujemy święto myśliwych, jeźdźców i miłośników szlachetnej sztuki kulinarnej, w której dziczyzna wraz z całym bogactwem owoców runa leśnego jest wspaniałym zwieńczeniem trudów polowania i konnych gonitw.
Na całość naszego spotkania w spalskiej kniei składają się:
- Wielkie Spalskie Łowy - gdzie kwiat myślistwa odbywa największe w Polsce polowanie w którym bierze udział ponad 200 myśliwych z kraju i z zagranicy.
- Rodzinny Piknik Jeżdziecki - przybywają tu jeżdżcy i konie ze wszystkich zakątków kraju, rywalizując w tradycyjnych pogoniach za lisem i bawiąc się w rodzinnej atmosferze.
-Spalski Festiwal Kulinarny „ Oswajamy Dziczyznę” - łączy w sobie zarówno jeźdźców, myśliwych oraz kucharzy, a przede wszystkim znawców dobrej kuchni, mistrzów sztuki kulinarnej oraz wspaniałe osobistości ze świata kultury i sportu. W ramach festiwalu organizujemy prestiżowe konkursy kulinarne oraz konkurs nalewek myśliwskich.
Spalski Festiwal Kulinarny "OSWAJAMY DZICZYZNĘ" organizowany jest w ramach największej w Polsce imprezy myśliwskiej i jeździeckiej jaką jest "HUBERTUS SPALSKI". Patronat merytoryczny nad imprezą sprawuje FUNDACJA KLUBU SZEFÓW KUCHNI
Celem festiwalu jest :
1. Oswajanie współczesnej kuchni z dziczyzną i owocami leśnego runa
2. Prezentacja dziczyzny jako mięsa zdrowego i wykwintnego
3. Propagowanie nowoczesnych metod przyrządzania dziczyzny, przy poszanowaniu dziedzictwa tradycyjnej kuchni myśliwskiej
4. Popularyzowanie zdrowego stylu odżywiania opartego na dobrych rodzimych produktach pochodzenia naturalnego
OSWAJAMY DZICZYZNĘ w następujących odsłonach
1. Konkurs kulinarny profesjonalistów
2. Konkurs kulinarny pasjonatów
3. Konkurs kulinarny młodych talentów
4. Pokazy kulinarne mistrzów
5. Wspólne pieczenie dzika
6. Konkurs nalewek
XII HUBERTUS SPALSKI
SPAŁA 2011
15 październik /sobota/
HUBERTUS MYŚLIWSKI
07.00 – Hubertowska Msza Polowa – kaplica przy Kościele Prezydentów RP
07.30 – Apel na łowy – zbiórka myśliwych
08.00 – 13.00 –Polowania (obwody w zarządzie Lasów Państwowych i obwody kół łowieckich)
09.00 – Jarmark Hubertowski
09.00 – 16.00 – Spalski Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę”
09.00 – 09.30 – Powitanie gości, wystawców i uczestników konkursów
09.30 – 10.00 – Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Kolorowy Hubertusik”
10.00 – 10.30 – Konkurs nalewek I etap
10.30 – 11.00 – Prezentacja sokolników
11.00 – 11.30 – Konkurs kulinarny pasjonatów
11.30 – 12.00 – Pokazy kulinarne mistrzów
12.00 – 12.30 – Wspólne pieczenie dzika
12.30 – 13.00 – Występ Zespołu Wacław Masłyk i „Żubrosie”
13.00 – 13.30 – Pokazy psów myśliwskich
13.30 – 14.00 – Konkursy Lasów Państwowych
14.00 – 14.30 – Występ Zespołu Muzyki Myśliwskiej „Rabiec”
14.00 – 14.30 – Pokot (polana nad Pilicą)
14.30 – 15.30 – Parada Św. Huberta
15.00 – 15.30 – Część oficjalna (scena) – powitanie gości honorowych
15.00 – 16.00 – Wielkie Spalskie Kulinaria
17.00 – Biesiada myśliwska – Hotel Prezydent – Koncert muzyki myśliwskiej w wykonaniu Reprezentacyjnego Zespołu Polskiego Związku Łowieckiego pod dyrekcją Mieczysława Leśniczaka; Finał konkursu nalewek, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
16 października /niedziela/ (Hotel Prezydent)
09.00 – 17.00 – Kiermasz produktów Slow Food
09.00 – 10.00 – Konkurs kulinarny młodych talentów
10.00 – 11.00 – Pokazy kulinarne mistrzów – jak profesjonalnie dokonać rozbioru dziczyzny i przygotować z niej wykwintne dania
11.00 – 14.00 – Konkurs kulinarny profesjonalistów
15.00 – Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach kulinarnych
17.00 – Kolacja Slow Food
HUBERTUS JEŹDZIECKI (tereny łąk nadpilicznych)
10.00 – Rozpoczęcie jarmarku jeździeckiego
11.00 – Przejażdżki bryczkami
12.00 – Prezentacja koni i jeźdźców biorących udział w pogoni za lisem
13.00 – Prezentacja zaprzęgów
13.30 – Prezentacja koni ras użytkowych i pokazy dyscyplin jeździeckich
14.30 – Finał gonitw
16.00 – Muzyka country i biesiada jeździecka
Degustacja potraw dla publiczności w ramach Spalskiego Festiwalu Kulinarnego „Oswajamy Dziczyznę” jest bezpłatna
Udział w polowaniu Hubertowskim 250,00 złotych
Udział w biesiadzie 120,00 złotych
Informacja prasowa
Komentarze