Hubertus Spalski odbywa się corocznie w Spale w drugiej połowie października. Komitet Organizacyjny pragnie nawiązywać do tradycji hubertowskiej zainaugurowanej w 1930 r. przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.

Historia polowań w lasach spalskich jest oczywiście o wiele dłuższa. W dawnej Puszczy Spalskiej polowali polscy królowie i rosyjscy carowie. To tutaj rycerze  Kazimierza Wielkiego z pobliskiego zamku królewskiego w Inowłodzu urządzali wielkie łowy. Tutaj też uzupełniały aprowizację wojska Władysława Jagiełły ciągnące pod Grunwald.

Jesteśmy zaszczyceni mogąc dziś kultywować te wspaniałe tradycje. Od 12 lat organizujemy święto myśliwych, jeźdźców i miłośników szlachetnej sztuki kulinarnej, w której dziczyzna wraz z całym bogactwem owoców runa leśnego jest wspaniałym zwieńczeniem trudów polowania i konnych gonitw.

Na całość naszego spotkania w spalskiej kniei składają się:

- Wielkie Spalskie Łowy - gdzie kwiat myślistwa odbywa największe w Polsce polowanie w którym bierze udział ponad 200 myśliwych z kraju i z zagranicy.

- Rodzinny Piknik Jeżdziecki -  przybywają tu jeżdżcy i konie ze wszystkich zakątków kraju, rywalizując w tradycyjnych pogoniach za lisem i bawiąc się w rodzinnej atmosferze.

-Spalski Festiwal Kulinarny „ Oswajamy Dziczyznę” - łączy w sobie zarówno jeźdźców, myśliwych oraz kucharzy, a przede wszystkim znawców dobrej kuchni, mistrzów sztuki kulinarnej oraz wspaniałe osobistości ze świata kultury i sportu. W ramach festiwalu  organizujemy prestiżowe konkursy kulinarne oraz konkurs nalewek myśliwskich.

Spalski Festiwal Kulinarny "OSWAJAMY DZICZYZNĘ" organizowany jest w ramach największej w Polsce imprezy myśliwskiej i jeździeckiej jaką jest  "HUBERTUS SPALSKI". Patronat merytoryczny nad imprezą sprawuje FUNDACJA KLUBU SZEFÓW KUCHNI

Celem festiwalu jest :

1. Oswajanie współczesnej kuchni z dziczyzną i owocami leśnego runa

2. Prezentacja dziczyzny jako mięsa zdrowego i wykwintnego

3. Propagowanie nowoczesnych metod przyrządzania dziczyzny, przy poszanowaniu dziedzictwa tradycyjnej kuchni myśliwskiej

4. Popularyzowanie zdrowego stylu odżywiania opartego na dobrych rodzimych produktach pochodzenia naturalnego

OSWAJAMY DZICZYZNĘ w następujących odsłonach

1. Konkurs kulinarny profesjonalistów

2. Konkurs kulinarny pasjonatów

3. Konkurs kulinarny młodych talentów

4. Pokazy kulinarne mistrzów

5. Wspólne pieczenie dzika

6. Konkurs nalewek

XII HUBERTUS SPALSKI

SPAŁA 2011

15 październik /sobota/

HUBERTUS MYŚLIWSKI

07.00 – Hubertowska Msza Polowa – kaplica przy Kościele Prezydentów RP

07.30 – Apel na łowy zbiórka myśliwych

08.00 – 13.00 –Polowania (obwody w zarządzie Lasów Państwowych i obwody kół łowieckich)

09.00 – Jarmark Hubertowski

09.00 – 16.00 – Spalski Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę”

09.00 – 09.30 – Powitanie gości, wystawców i uczestników konkursów

09.30 – 10.00 – Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Kolorowy Hubertusik”

10.00 10.30 – Konkurs nalewek I etap

10.3011.00 – Prezentacja sokolników

11.0011.30 – Konkurs kulinarny pasjonatów

11.30 – 12.00 – Pokazy kulinarne mistrzów

12.0012.30 – Wspólne pieczenie dzika

12.30 – 13.00 – Występ Zespołu Wacław Masłyk i „Żubrosie”

13.00 – 13.30 – Pokazy psów myśliwskich

13.3014.00 – Konkursy Lasów Państwowych

14.0014.30 – Występ Zespołu Muzyki Myśliwskiej „Rabiec”

14.0014.30 – Pokot (polana nad Pilicą)

14.3015.30 – Parada Św. Huberta

15.0015.30 – Część oficjalna (scena) – powitanie gości honorowych

15.0016.00 – Wielkie Spalskie Kulinaria

17.00 – Biesiada myśliwska – Hotel Prezydent – Koncert muzyki myśliwskiej w wykonaniu Reprezentacyjnego Zespołu Polskiego Związku Łowieckiego pod dyrekcją Mieczysława Leśniczaka; Finał konkursu nalewek, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym

16 października /niedziela/ (Hotel Prezydent)

09.00 – 17.00 – Kiermasz produktów Slow Food

09.00 – 10.00 – Konkurs kulinarny młodych talentów

10.00 – 11.00 – Pokazy kulinarne mistrzów – jak profesjonalnie dokonać rozbioru dziczyzny i przygotować z niej wykwintne dania

11.00 – 14.00       – Konkurs kulinarny profesjonalistów

15.00 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach kulinarnych

17.00 – Kolacja Slow Food

HUBERTUS JEŹDZIECKI (tereny łąk nadpilicznych)

10.00 – Rozpoczęcie jarmarku jeździeckiego

11.00 – Przejażdżki bryczkami

12.00 – Prezentacja koni i jeźdźców biorących udział w pogoni za lisem

13.00 – Prezentacja zaprzęgów

13.30 – Prezentacja koni ras użytkowych i pokazy dyscyplin jeździeckich

14.30 – Finał gonitw

16.00 – Muzyka country i biesiada jeździecka

Degustacja potraw dla publiczności w ramach Spalskiego Festiwalu Kulinarnego „Oswajamy Dziczyznę” jest bezpłatna

Udział w polowaniu Hubertowskim 250,00 złotych

Udział w biesiadzie 120,00 złotych

Informacja prasowa