Masa kremowa idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie biszkoptu, ale też samodzielny deser z dodatkiem na przykład świeżych owoców, wiórek czekoladowych lub lodów. Będzie też wspaniałą dekoracją tortów i babeczek. Taki jedwabisty, gęsty i słodki krem dla wielu osób to najlepszy przysmak, jaki może być. Wprost rozpływa się w ustach, a jego konsystencja pozwala na delektowanie się nim nawet jakiś czas od jego przygotowania.
Pyszny biały krem z 2 składników
Do przygotowania tego kremu będziecie potrzebować jedynie śmietanki kremówki i białej czekolady. Większość z was pewnie ma te produkty w swojej kuchni. Dzięki temu, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego – nie będziecie musieli nawet wychodzić z domu.
Idealnie puszysty i delikatny smakołyk, czyli krem z białej czekolady, przygotujecie szybko i bardzo prosto. Co więcej, zachowa on swój kształt, nie zważy się i nie rozdzieli. Dlatego będzie idealną i smaczną dekoracją ciast i ciasteczek. Bardzo ważne jest, żebyście porządnie schłodzili masę przed ubijaniem jej mikserem. Dzięki temu wyjdzie wyjątkowo puszysta i delikatna.
Przepis na gęsty i jedwabisty biały krem do deserów
Potrzebne składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Najpierw połamcie białą czekoladę na mniejsze kawałki;
- Następnie przelejcie śmietankę do garnka i podgrzejcie do momentu, aż się zagotuje;
- Do gorącej śmietanki dodajcie czekoladę połamaną na 2 kawałki. Całość odstawcie na 2 minuty;
- Gdy upłynie już ten czas – wymieszajcie śmietankę z czekoladą. Róbcie to do momentu, aż oba składniki się połączą;
- Masę odstawcie do wystygnięcia do lodówki na około godzinę. Możecie jednak zostawić ją w lodówce nawet na kilka godzin lub całą noc.
- Po wyjęciu dobrze schłodzonej masy zmiksujcie ją – powstanie wtedy puszysty krem.
Komentarze