Masa kremowa idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie biszkoptu, ale też samodzielny deser z dodatkiem na przykład świeżych owoców, wiórek czekoladowych lub lodów. Będzie też wspaniałą dekoracją tortów i babeczek. Taki jedwabisty, gęsty i słodki krem dla wielu osób to najlepszy przysmak, jaki może być. Wprost rozpływa się w ustach, a jego konsystencja pozwala na delektowanie się nim nawet jakiś czas od jego przygotowania.

Pyszny biały krem z 2 składników

Do przygotowania tego kremu będziecie potrzebować jedynie śmietanki kremówki i białej czekolady. Większość z was pewnie ma te produkty w swojej kuchni. Dzięki temu, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego – nie będziecie musieli nawet wychodzić z domu.

Idealnie puszysty i delikatny smakołyk, czyli krem z białej czekolady, przygotujecie szybko i bardzo prosto. Co więcej, zachowa on swój kształt, nie zważy się i nie rozdzieli. Dlatego będzie idealną i smaczną dekoracją ciast i ciasteczek. Bardzo ważne jest, żebyście porządnie schłodzili masę przed ubijaniem jej mikserem. Dzięki temu wyjdzie wyjątkowo puszysta i delikatna.

Przepis na gęsty i jedwabisty biały krem do deserów

Potrzebne składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady


Sposób przygotowania:

  1. Najpierw połamcie białą czekoladę na mniejsze kawałki;
  2. Następnie przelejcie śmietankę do garnka i podgrzejcie do momentu, aż się zagotuje;
  3. Do gorącej śmietanki dodajcie czekoladę połamaną na 2 kawałki. Całość odstawcie na 2 minuty;
  4. Gdy upłynie już ten czas – wymieszajcie śmietankę z czekoladą. Róbcie to do momentu, aż oba składniki się połączą;
  5. Masę odstawcie do wystygnięcia do lodówki na około godzinę. Możecie jednak zostawić ją w lodówce nawet na kilka godzin lub całą noc.
  6. Po wyjęciu dobrze schłodzonej masy zmiksujcie ją – powstanie wtedy puszysty krem.