W Polsce rośnie wiele gatunków owoców, jednak sezon na większość z nich jest dość krótki. Wyjątek stanowią tutaj śliwki, które zbiera się od lipca aż do października. Być może dlatego właśnie mamy w polskiej kuchni tyle przepisów na śliwki. Można zrobić z nich pyszne ciasto drożdżowe albo ucierane, domowy sok śliwkowy na zimę, dżem czy słodki mus, a nawet dodać je do pieczeni. Ewa Wachowicz, znana z programu „Ewa gotuje”, autorka popularnego bloga kulinarnego oraz właścicielka restauracji „Zalipianki”, podzieliła się swoim przepisem na przepyszny mus śliwkowy. Dodaje do niego nietypowy składnik, który sprawia, że całość jest wyjątkowo aksamitna w konsystencji, kremowa i po prostu wyśmienita. 

Patent Ewy Wachowicz na pyszny mus ze śliwek 

Śliwkowe przetwory można zrobić z dodatkiem samego cukru, ale Ewa Wachowicz poszła o krok dalej. W swoim przepisie używa również sporej ilości kakao. W połączeniu ze śliwkami i ich sokiem powstaje pyszny, owocowo-czekoladowy mus, który będzie fantastycznie pasował do naleśników, gofrów, chałki czy domowych ciast i ciasteczek. Niektórzy nazywają ten krem „czekośliwka” - nazwa wyjątkowo dobrze oddaje smak tych przetworów, które wychodzą nawet lepsze od popularnego sklepowego kremu czekoladowego. Skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz i zróbcie na zimę choć kilka słoiczków musu śliwkowego z kakao. 

Przepis na mus śliwkowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 250 g kakao (najlepiej ciemnego, koniecznie bez cukru)
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Usuńcie pestki z umytych śliwek. Następnie zmielcie owoce za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Możecie też użyć w tym celu blendera. 
  2. Potraktowane w ten sposób śliwki przełóżcie do garnka. Wsypcie cukier, dodajcie 3 łyżki cukru waniliowego i wymieszajcie. Podgrzejcie.
  3. Kiedy śliwki zaczną wrzeć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie je na małym ogniu przez 2 godziny. Mieszajcie co jakiś czas, żeby owoce się nie przypaliły. 
  4. Po upływie tego czasu możecie już wsypać do garnka kakao. Mieszajcie, aż połączy się ze śliwkami i gotujcie jeszcze przez 20 minut. 
  5. Następnie nałóżcie mus do suchych, czystych słoików. Mocno je zakręćcie i postawcie na blacie do góry dnem. Nie trzeba ich pasteryzować.