Ekspresy kolbowe to jedne z najmniej awaryjnych sprzętów. Dzięki indywidualnemu mieleniu kawy można odpowiednio dostosować poziom ich rozdrabniania. To także ciekawy sposób na eksperymentowanie z różnego rodzaju ziarnami, bez obawy o to, że wymieszamy je w podajniku na mielenie ziaren, jak to może mieć miejsce w klasycznym, automatycznym ekspresie. Doskonałe flat white czy też kawa na zimno z kostkami lodu to tylko jedne z lepszych propozycji. Idealny zakup dla tych, którzy mają małe gospodarstwo domowe lub jako jedyni w rodzinie piją kawę.

Podobną sytuację ma moja szwagierka, która co jakiś czas wspomina: "Jeden z lepszych zakupów - zapomniałam o kawie rozpuszczalnej, a jako naczelna kawoszka rodziny (w tym jedyna) jestem przeszczęśliwa z zakupu. Teraz klasówki znacznie przyjemniej się sprawdza". Pamiętajcie, że nierzadko jaśniej palone ziarna kawy świadczą o dobrej jakości wybranej mieszanki. Możecie użyć jej do ekspresu kolbowego, aby wydobyć głębię smaku. Wahacie się, bo nie macie zbyt wiele miejsca na blacie kuchennym? Nic nie szkodzi, jest smukły i bardzo ergonomiczny.

Ekspres SilverCrest Slim jak DeLonghi Dedica

Ten ekspres pokochają wszyscy ci, którzy cenią sobie minimalizm w kuchni. Smukły, zajmuje dość mało miejsca i może być usytuowany nawet w najwęższym zakątku. To dobry powód na to, aby móc cieszyć się świeżo zmieloną kawą i zapomnieć o rozpuszczalnej. Model SilverCrest z Lidla ma moc 1350 W oraz wysokiej jakości włoską pompę. Wymiary 32,5 x 14,5 x 29,5 cm (szer. x wys. x gł.) sprawiają, że jest naprawdę konkurencyjny.

To model najczęściej porównywany do włoskiego DeLonghi, a znacznie tańszy. Spienia mleko do idealnej cafe crema, takiej jak flat white, cappuccino czy też latte. Bez względu na wielkość kawy, bedziecie zadowoleni - możecie swobodnie dostosować wysokość, aby zmieściła się większa szklanka.  Nie będziecie musieli już schodzić do sklepu na dół, aby napić się pysznej kawy z ekspresu. Już teraz w Lidlu za 539 zł - zamawiając online, macie wysyłkę gratis.

Jak jeden z zadowolonych Klientów napisał na stronie Lidl.pl:

Za cenę za jaką go kupiliśmy, jest to świetna maszyna. Spełnia wszystko, co ma spełniać, a kawa jest dobra i ma kremową piankę. Ekspres jest lżejszy, ale ma przyssawki, które dobrze go trzymają na płaskiej, gładkiej powierzchni.

Z jakiego kubka kawa smakuje najlepiej? Materiał ma znaczenie

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego z jednego kubka kawa smakuje lepiej, a z innego nieco gorzej? To nie tylko subiektywne odczucia, które mamy prawo mieć odmienne. To także udowodniona teoria, która pozwala na wybór najlepszego materiału do rozkoszowania się małej czarnej. Nie na darmo coraz częściej w kawiarniach szukają nowych, kraftowych naczyń, które będą miały odpowiednią powierzchnię, co zapewni optymalna temperaturę serwowania. Jaka jest różnica w poszczególnych surowcach? Sprawdźcie poniżej:

  • plastik - to jeden z najgorszych materiałów, który w dużej mierze pochłania zapach i smak spożywanego w nim napoju - nawet mając kubek przeznaczony jedynie do picia z niego kawy, po czasie możemy mieć zaburzony smak innych ziaren, z których była parzona kolejna kawa
  • stal nierdzewna - związki zawarte w kawie potrafią reagować wraz ze stalą nierdzewną, tworząc dziwny posmak - może zmienić się w lekko kwaskowy czy gorzkawy, w zależności od rodzaju serwowanych ziaren
  • ceramika - to najlepszy wybór, jeżeli chodzi o podawanie napojów - materiał ten nie pochłania ani nie nadaje smaku, co pozwala na rozkoszowanie się niezakłamanego smaku kawy
  • szklane kubki o podwójnej ściance - taki wybór będzie odpowiedni zwłaszcza dla osób, które cenią sobie wysoką temperaturę kawy przez dłuższy czas, niż w tradycyjnej szklance.