Nie wszystko co kupne jest złe. Ale skoro można zrobić coś po swojemu, to zachęcam do tego z całego serca - w końcu spaghetti z mięsem mielonym i sosem bolońskim to klasyczne danie kuchni włoskiej, któe kochają wszyscy!

Owszem, pomidorowy sos ze słoika może być dobry i bez chemii, ale sos zrobiony samemu, pachnie i smakuje zupełnie inaczej od tego ze sklepu. 

Sos bolognese robi się dosyć szybko, a każdy ma na niego swój patent. My robimy go najczęściej w wersji dość pikantnej, a że uwielbiamy włoskie dania, bardzo często gości w naszej kuchni.

Składniki na sos bolognese:

  • 800g pomidorów
  • połowa posiekanej drobno cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • suszone zioła: oregano
  • wegeta
  • papryka słodka i ostra (w proszku)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • pół kilo mięsa wołowego (zmielonego)
  • makaron spaghetti
  • świeżo starty żółty ser
  • świeże zioła: bazylia, oregano

Na pomidorach zrobić nacięcie i zalać je wrzątkiem. Odczekać kilka chwil, wyciągnąć ostrożnie pomidory i ściągnąć z nich skórkę. Wyciąć zgrubiałe miejsca i wrzucić je do blendera. Zmiksować.

Na rozgrzany wok wlać oliwę, a następnie podsmażyć na niej czosnek z cebulą.

Dodać pomidory i przyprawy do smaku.

Sos gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Kiedy zgęstnieje, trzeba dodać mięso, które przyrządza się w następujący sposób:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Kiedy się usmaży, wrzucamy mięcho na sitko, aby pozbyć się płynu, który powstał w trakcie smażenia. Mięso wrzucamy z powrotem na patelnię, solimy, pieprzymy oraz dodajemy te same przyprawy, które wrzucaliśmy do sosu.

Usmażone mięso wrzucamy do sosu. Mieszamy, sos bolognese podajemy razem ze spaghetii, startym zółtym serem, bazylią i oregano. Będzie też pyszny w daniu lasagne bolognese.