Nie wszystko co kupne jest złe. Ale skoro można zrobić coś po swojemu, to zachęcam do tego z całego serca - w końcu spaghetti z mięsem mielonym i sosem bolońskim to klasyczne danie kuchni włoskiej, któe kochają wszyscy!
Owszem, pomidorowy sos ze słoika może być dobry i bez chemii, ale sos zrobiony samemu, pachnie i smakuje zupełnie inaczej od tego ze sklepu.
Sos bolognese robi się dosyć szybko, a każdy ma na niego swój patent. My robimy go najczęściej w wersji dość pikantnej, a że uwielbiamy włoskie dania, bardzo często gości w naszej kuchni.
Składniki na sos bolognese:
- 800g pomidorów
- połowa posiekanej drobno cebuli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- suszone zioła: oregano
- wegeta
- papryka słodka i ostra (w proszku)
- sól, pieprz
- oliwa
- pół kilo mięsa wołowego (zmielonego)
- makaron spaghetti
- świeżo starty żółty ser
- świeże zioła: bazylia, oregano
Na pomidorach zrobić nacięcie i zalać je wrzątkiem. Odczekać kilka chwil, wyciągnąć ostrożnie pomidory i ściągnąć z nich skórkę. Wyciąć zgrubiałe miejsca i wrzucić je do blendera. Zmiksować.
Na rozgrzany wok wlać oliwę, a następnie podsmażyć na niej czosnek z cebulą.
Dodać pomidory i przyprawy do smaku.
Sos gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Kiedy zgęstnieje, trzeba dodać mięso, które przyrządza się w następujący sposób:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso. Kiedy się usmaży, wrzucamy mięcho na sitko, aby pozbyć się płynu, który powstał w trakcie smażenia. Mięso wrzucamy z powrotem na patelnię, solimy, pieprzymy oraz dodajemy te same przyprawy, które wrzucaliśmy do sosu.
Usmażone mięso wrzucamy do sosu. Mieszamy, sos bolognese podajemy razem ze spaghetii, startym zółtym serem, bazylią i oregano. Będzie też pyszny w daniu lasagne bolognese.
Komentarze