Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań, które regularnie pojawia się na naszych stołach. Ze śmietaną, sosem grzybowym, cukrem, a nawet solo - w każdej odsłonie smakują pysznie i sycą na długo. Jak je zrobić, aby z zewnątrz wyszły chrupiące i złociste, a w środku zachwycały delikatnością? Kluczem do sukcesu jest 1 tani składnik, który prawdopodobnie macie w lodówkach.
Co dodać do placków ziemniaczanych, aby były delikatne?
Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, przyprawy... i co jeszcze? Sekretem rozpływających się w ustach placków jest twaróg. Choć to bardzo popularny produkt, to zupełnie nie kojarzy się on nam z plackami. Warto jednak dodać go do ziemniaczanego ciasta, aby wyszło wilgotne i delikatne.
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 80 g twarogu
- 1,5 łyżki mąki
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Kroki przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dorzucamy do startych ziemniaków.
3. Do warzyw dodajemy twaróg, jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy masę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego po dużej łyżce ciasta. Smażymy placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
5. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiary tłuszczu.
Placki ziemniaczane - z czym podawać?
Placki ziemniaczane z twarogiem podajemy dokładnie tam samo, jak te tradycyjne, czyli z solą, cukrem lub kleksem śmietany. Pysznym wariantem będą też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, cygańskim, czosnkowym czy pieczeniowym. Aby danie było maksymalnie sycące, warto też podać je w towarzystwie mięsnego gulaszu.