Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań, które regularnie pojawia się na naszych stołach. Ze śmietaną, sosem grzybowym, cukrem, a nawet solo - w każdej odsłonie smakują pysznie i sycą na długo. Jak je zrobić, aby z zewnątrz wyszły chrupiące i złociste, a w środku zachwycały delikatnością? Kluczem do sukcesu jest 1 tani składnik, który prawdopodobnie macie w lodówkach. 

Co dodać do placków ziemniaczanych, aby były delikatne?

Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, przyprawy... i co jeszcze? Sekretem rozpływających się w ustach placków jest twaróg. Choć to bardzo popularny produkt, to zupełnie nie kojarzy się on nam z plackami. Warto jednak dodać go do ziemniaczanego ciasta, aby wyszło wilgotne i delikatne. 

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 80 g twarogu
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Kroki przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dorzucamy do startych ziemniaków.

3. Do warzyw dodajemy twaróg, jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy masę i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego po dużej łyżce ciasta. Smażymy placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

5. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiary tłuszczu. 

Placki ziemniaczane - z czym podawać?

Placki ziemniaczane z twarogiem podajemy dokładnie tam samo, jak te tradycyjne, czyli z solą, cukrem lub kleksem śmietany. Pysznym wariantem będą też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, cygańskim, czosnkowym czy pieczeniowym. Aby danie było maksymalnie sycące, warto też podać je w towarzystwie mięsnego gulaszu