Kapusta pekińska świetnie nadaje się nie tylko do surówek i sałatek. Pasuje też doskonale na gołąbki - ma mniejsze i delikatniejsze nerwy niż zwykła biała kapusta. Z dodatkiem kleiku ryżowego i specjalnej papryki gochugaru, możecie z niej też zrobić modną, intensywną w smaku i chrupiącą koreańską kiszonkę - kimchi. U nas jednak kapusta pekińska jest traktowana najczęściej jako baza do surówek na obiad. Surówka z kapusty pekińskiej i papryki z dodatkiem koperku jest mocno odświeżająca. Doskonale pasuje do kotletów drobiowych, pulpetów z indyka i do smażonej ryby. Co zrobić, by odmienić smak dobrze znanej surówki z pekinki? Dodajcie do niej własną przyprawę na bazie sezamu

Sól sezamowa - doskonały składnik do surówki i nie tylko

Sól sezamowa pochodzi z kuchni japońskiej, gdzie jest nazywana gomasio. Możecie kupić gotowe gomasio, ale przeważnie jest ono kilkanaście razy droższe niż to, które zrobicie w domu. Sól z sezamem jest wspaniałym zamiennikiem dla zwykłej soli, szczególnie dla osób starszych i dzieci. Sezam zawiera bardzo dużo wzmacniającego kości wapnia.

Prażony sezam z dodatkiem soli nadaje daniom delikatny orzechowy posmak. Świetnie sprawdzi się nie tylko w surówkach i sałatkach. Smakuje również na kromce świeżego chleba posmarowanej masłem - bez dodatków. Będzie pasować też do przekąsek z awokado, past kanapkowych na bazie twarogu, zup, do dań inspirowanych kuchnią azjatycką i makaronów. W surówce z kapusty pekińskiej podbije ona smak wszystkich składników. 

Sól sezamową przygotujecie w bardzo prosty sposób. Uprażcie na suchej patelni sól (1 łyżeczkę) i po chwili wsypać do niej 10 łyżeczek jasnego sezamu. Prażcie do momentu, gdy poczujecie przyjemny orzechowy zapach, a sezam się zezłoci. Po zmieleniu przyprawa jest gotowa do użycia. Przechowujcie ją w ciemnej, suchej szafce, w szczelnym słoiczku. 

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem sezamu - przepis

Składniki na surówkę:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 duży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki soli sezamowej (składniki i sposób przygotowania poniżej)

Składniki na przyprawę:

  • 10 łyżeczek jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie przyprawę: podprażcie sól na suchej patelni i najmniejszym ogniu - ostrożnie, bo szybko i mocno się nagrzeje. Po chwili dodajcie na patelnię sezam, wymieszajcie i podgrzewajcie razem, cały czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie pachnieć, a ziarna sezamu się zarumienią, zdejmijcie mieszankę z ognia. Wystudźcie i utrzyjcie ją w moździerzu lub młynku. Gotową przyprawę przesypcie do czystego słoiczka i trzymajcie w ciemnym miejscu. 
  2. Pozbądźcie się głąba kapuścianego. Możecie go zetrzeć osobno na drobnych oczkach do surówki lub zachować na później, do innej. 
  3. Dokładnie wypłuczcie kapustę, wysuszcie i posiekajcie w poprzek, w paski o grubości ok. 0,5 cm. Przełóżcie posiekaną kapustę do dużej miski. 
  4. Pokrójcie paprykę w niewielką kostkę, ogórka w cienkie plastry i dodajcie je do surówki. Odsączcie kukurydzę i również dodajcie do miski. 
  5. W kubeczku wymieszajcie oliwę, sok z cytryny, starty ząbek czosnku oraz pieprz i sól sezamową na gładką emulsję.  
  6. Zalejcie sosem surówkę i dokładnie wymieszajcie. Podawajcie od razu.