Czerwonej kapuście pod względem smaku niczego nie brakuje, a jednak, robiąc surówkę do obiadu, korzystamy z niej zdecydowanie rzadziej niż z białej. Dzieje się tak dlatego, że jest ona zdecydowanie twardsza niż jej biała kuzynka. Można sobie z tym poradzić, i to na kilka sposobów. Wypróbujcie je przy tej surówce, a czerwona kapusta zacznie pojawiać się u was w domu równie często, co biała.

Jak sprawić, by czerwona kapusta zmiękła?

Zanim połączycie ją z resztą składników, bardzo drobno ją pokrójcie - nawet nie w paseczki, ale w drobną kostkę. Tak, jakbyście siekali cebulę. Dzięki temu nie będzie żadną przeszkodą dla zębów. Po pokrojeniu możecie ją posolić (1 łyżeczką soli), wymasować i odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie puści trochę soku i zmięknie. 

Jeśli nie przepadacie za czerwoną kapustą w surówkach, po prostu ją ukiście, dokładnie tak, jak kisi się białą kapustę. W klasycznej solance nieco zmięknie, ale wciąż, jak dobrze ukiszona biała kapusta, będzie przyjemnie chrupać. Kiszona czerwona kapusta również może być surówką na obiad. Możecie ją również usmażyć lub udusić. Pod pokrywką na pewno zmięknie. 

Nasza surówka z czerwonej kapusty nie zawiera ani octu, ani majonezu, a i tak jest przepyszna. Zamiast nich dodajcie coś, co zwykle ląduje w duecie z buraczkami - chrzan. Kapusta jest dość pikantna, a chrzan podbije jeszcze nieco tę ostrość. Jeśli chcecie otrzymać mniej pikantną surówkę, użyjcie mniej chrzanu, a nieco więcej miodu. Polecamy jednak proporcję 3:2:1 (po 3 łyżki oleju i chrzanu do 2 łyżek soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu). 

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty - przepis

Składniki (warzywa):

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 1 pęczek dymki 

Składniki na sos:

  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka do skropienia kapusty
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkujcie drobno kapustę, posólcie ją 1 łyżeczką soli, wymasujcie (wygniećcie) i odłóżcie na pół godziny. 
  2. Zetrzyjcie na tarce marchewkę i jabłka, pokrójcie drobno dymkę (wraz z zieloną częścią). 
  3. Zróbcie sos: wymieszajcie olej, 2 łyżki soku z cytryny, chrzan i miód, Odstawcie na bok.
  4. Skropcie kapustę niewielką ilością soku z cytryny (dzięki temu zachowa ładny, żywy kolor).
  5. Wymieszajcie razem wszystkie warzywa. 
  6. Spróbujcie sosu - jeśli jest zbyt pikantny lub zbyt słodki, dodajcie jeszcze trochę chrzanu lub miodu. 
  7. Połączcie surówkę z sosem, doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie.  
  8. Odstawcie na 10 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. 
  9. Surówka może stać w lodówce nawet przez 3-4 dni. Codziennie będzie jeszcze lepsza. 

Źródło: Dieta Moja Pasja