Nic tak nie cieszy, jak podawanie dań przygotowanych ze składników wyhodowanych we własnym ogrodzie. Tylko wtedy mamy pewność, że są to składniki pełne witamin, smaku i wolne od chemii. Do tego też zachęca autorka książki, według której największą nagrodą  jest za czas spędzony w kuchni jest siadanie do stołu zastawionego smacznymi daniami przygotowanymi własnoręcznie.

Zanim jednak zbierzemy dary natury z naszego ogrodu, musimy go zaaranżować. Autorka dzieli się z nami podstawową wiedzą na temat zakładania ogrodu warzywnego. Dowiemy się, jakie miejsce wybrać, jak przygotować glebę pod nasze rośliny. A także jak wyglądają poszczególne pory roku w ogrodzie, jakie warzywa należy sadzić i jak o nie dbać. Dowiemy się, jakie odmiany poszczególnych roślin wybrać ze względu na walory smakowe i odżywcze, jak uniknąć nieproszonych gości w postaci mszyc, kiedy zbierać plony.

Kiedy już nasz ogród będzie pełen warzyw, należy je spożytkować i zmienić w pyszne dania. W książce znajdziemy wiele pomysłów na potrawy odpowiednie na daną porę roku, kiedy warzywa są dostępne -  sycące sałatki z ziołami na wiosnę, lekkie i pełne słońca pomidorowe caprese na lato lub rozgrzewająca zupa cebulowa na jesienne i zimowe przeziębienia. Przepisy są ciekawe, niezbyt skomplikowane, z wykorzystaniem wszystkich warzyw dostępnych w naszym kraju – grochem, marchwią, słodkimi ziemniakami, cykorią, szparagami, dynią, pomidorami, cukinią, zieloną fasolką, ogórkami. Ponieważ latem także świeże owoce wypełniają nasze menu, w książce nie zabrakło też pomysłów na owocowe desery z owocami leśnymi i pestkowymi, a na jesień i zimę przepisów z wykorzystaniem cytrusów, gruszek i jabłek.

Od domowego warzywniaka już prosta droga do przydomowego kurnika oraz uli. Podobnie jak z warzywniakiem, przed częścią z przepisami czeka na nas wprowadzenie, jak hodowlę kur lub pszczół prowadzić i jak zostać hodowcą na skalę mikro, na własne potrzeby. Do posiadania własnej kurzej gromadki czy pasieki z pewnością zachęcą nas przepisy na dania, które znajdziemy w tym rozdziale.

Książka zawiera sporo ciekawych przepisów, zilustrowanych pięknymi zdjęciami. Potrawy nie są skomplikowane, większość z nich zawiera składniki, które można znaleźć w dobrze wyposażonym markecie. Warto mieć ją pod ręką, kiedy chcemy odmienić nasze menu i wprowadzić do niego więcej warzywnych dań.