Ciasto jest wilgotne, puszyste i słodkie - takie, jakie znacie świetnie z domu rodzinnego lub z wizyt u ukochanych bliskich. Będzie ono doskonałym „awaryjnym” przepisem, gdy macie ochotę na zrobienie coś słodkiego bez konieczności długiego siedzenia w kuchni.
Klasyczne ciasto z wiśniami - jak sprawić, by było jeszcze lepsze?
Wiśnie co prawda szybko się kończą, ale do tego letniego ciasta możecie wykorzystać również mrożone. To doskonałe ciasto pod każde owoce - nie tylko wiśnie czy czereśnie, ale również truskawki, maliny, jeżyny czy porzeczki - polecamy wam szczególnie kwaskowate owoce. Będą one ciekawą przeciwwagą dla słodkiego ciasta. Kwaśna śmietana z kolei zneutralizuje posmak proszku do pieczenia obecnego w przepisie. Olej zapewni wilgotność - dzięki niemu ciasto będzie rozpływać się w ustach.
Wasze ciasto z wiśniami nie musi być jasne (choć w tej wersji jest najczęściej spotykane). Do masy możecie dodać 5-6 płaskich łyżek kakao, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Kakao i czekolada doskonale pasują do tych owoców. Ciasto z wiśniami możecie jeść bez dodatków, ale nadaje się również do podrasowania. Podacie je również z cukrem pudrem lub kawałkami migdałów. Będzie pyszne też z sosem waniliowym lub, podane na ciepło, z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Szybkie ciasto z wiśniami - przepis
Składniki (na prostokątną formę 25 x 12 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 200 g wiśni
- 160 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
- Umyjcie i osuszcie wiśnie. Usuńcie z nich pestki i obtoczcie owoce w odrobinie mąki - dzięki temu nie będą zapadać się w głąb ciasta. Odłóżcie na bok.
- Do miski wsypcie oba cukry, szczyptę soli i wbijcie jajka. Zmiksujcie wszystko na gładką, puszystą masę - powinna mieć jasny kolor.
- Następnie dolejcie do masy olej, kwaśną śmietanę i ponownie zmiksujcie.
- Przesiejcie do miski z mokrymi składnikami mąkę i proszek do pieczenia, wymieszajcie masę, aby nie było grudek.
- Ciasto przelejcie do formy. Na wierzchu ułóżcie przygotowane wiśnie, lekko wciskając je w wierzch ciasta. Ciasto pieczcie przez ok. 50 minut - po upływie tego czasu wierzch powinien być rumiany, a patyczek po włożeniu do środka - suchy.
Komentarze