Ciasto biszkoptowe szykujemy przy bardzo wielu wypiekach. Biszkopt jest podstawą tortów, na biszkopcie można zrobić zarówno tiramisu, szarlotkę, jak i wiele innych ciast owocowych i śmietanowych. Poza tym ciasto biszkoptowe to często ulubiony deser dzieci – a więc świetny prezent na Dzień Dziecka (proponujemy tutaj Kubusiowy biszkopt).
Jest więc ciasto biszkoptowe nieodzownym elementem naszych wypieków, czasami jednak zdarza się, że – choć pozornie wszystko zrobiliśmy tak jak trzeba – biszkopt opada, czy to w czasie pieczenia, czy później. Jak się tego ustrzec? Oto kilka sprawdzonych metod.
Ciasto biszkoptowe idealne
Tym, co sprawia, że ciasto biszkoptowe rośnie i staje się puszyste, są banieczki powietrza, które nabijamy mikserem lub trzepaczką. Im jest ich więcej, tym lepiej, dlatego bardzo ważne jest szybkie ubicie piany i szybkie połączenie jej z resztą składników. Takie ciastowymaga pewnej sprawności i tego, by przerwy między kolejnymi czynnościami były minimalne.
Sprawdź też: ciasto biszkoptowe z owocami
Przygotowując ciasto biszkoptowe, możesz albo zrobić masę z całych jajek, albo ubić białka. Jeśli wybierasz drugą opcję, wówczas pamiętaj, że piana nie powinna być zbyt sztywna, a raczej kremowa. Sztywna piana będzie kruszyć się podczas łączenia z resztą składników, przez co – jakżeby inaczej – biszkopt opadnie.
A skoro o łączeniu składników mowa: ciasto biszkoptowe nie powinno być miksowane!
Miksujemy tylko jajka, ciasto mieszamy dużą drewnianą łyżką.
Pozostały jeszcze dwie zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto biszkoptowe było idealne. Po pierwsze: forma do ciasta powinna być takiej wielkości, by surowe ciasto sięgało do 2/3 jej wysokości. Po drugie: ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika z już ustabilizowaną temperaturą. Jeśli wstawimy je za wcześnie, banieczki powietrza – o których mówiliśmy na początku – ulotnią się, a ciasto będzie płaskie i wysuszone.
Komentarze