Tarta z kurczakiem jest to potrawa, którą – jak już mówiliśmy – można przyrządzić łatwo, szybko i w różnych odsłonach smakowych. Już samo ciasto daje nam wiele możliwości, bo może być kruche, francuskie albo drożdżowe (więcej na ten temat przeczytaj w artykule „Ciasto na tartę – jakie wybrać?”). 

Poza tym tarta z kurczakiem może być bardzo zdrowym i nawet dietetycznym daniem – wystarczy do jej przygotowania użyć mąki razowej lub do ciasta dodać otrębów. Np. otręby orkiszowe i ser mozarella light to składniki, dzięki którym taka tarta może stać się ulubioną potrawą odchudzających się i tych, którzy dbają o zdrowie. 

Jednak ciasto i odchudzanie swoją drogą, ale pozostaje pytanie, jak jeszcze możemy urozmaicić przepisy w taki sposób, by tarta z kurczakiem smakowała za każdym razem inaczej? Odpowiedź to: nadzienie.

Tarta z kurczakiem: nadzienie

Aby tarta z kurczakiem była oryginalna w smaku, warto puścić wodze fantazji i połączyć ze sobą składniki w sposób, który na pierwszy rzut oka może wydawać się niecodzienny. Np. cukinię z brukselką i natką pietruszki oraz sosem serowo-śmietanowym.

Jeśli chodzi o warzywne wariacje na temat nadzienia, to zawsze znakomita jest tarta z kurczakiem i kalafiorem – lekka, idealna na lato, która na dodatek wygląda jak kawałek słońca na talerzu.

Nie zapominajmy też o pieczarkach, dzięki którym tarta z kurczakiem po raz kolejny może stać się zupełnie nową potrawą. Np. pieczarki z cebulą, w żółtym serze i do tego z pomidorami to nadzienie idealne na chłodniejsze dni. Nawet latem, w te dni kiedy za oknem wiszą ciężkie, szare chmury, a my mamy ochotę poprawić sobie jakoś humor – na takie chwile tarta z kurczakiem i pieczarkami jest idealna.

 

Tarta z kurczakiem bodajże najlepiej smakuje z najzdrowszym warzywem na świecie – ze szpinakiem! Kurczak zapiekany ze szpinakiem w kołderce z serowego sosu nabiera delikatnego, aksamitnego smaku i jest naprawdę znakomity. Można też sos przyrządzić na ostro, na bazie sera pleśniowego, dzięki czemu kurczak, nie tracąc tej aksamitności, nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Jak widać taka tarta może być przygotowywana na wiele sposobów, dzięki którym można ją jeść często i z równym smakiem! A przy tym, poza modyfikacjami dotyczącymi ciasta czy nadzienia, łatwo sprawić, by tarta z kurczakiem przekształciła się w jeszcze inne danie – a mianowicie quiche lub kisz.

A jak smakować będzie Twoja tarta z kurczakiem?