Lody truskawkowe są idealnym deserem na upalne dni. Bo o ile np. lody waniliowe pełnię smaku osiągają w połączeniu z ciepłym ciastem, tak lody z truskawek doskonale smakują same, zaspokajając nie tylko nasz apetyt na słodycze, ale i świetnie nas orzeźwiając. Lekko kwaskowy smak truskawek w połączeniu z tymi dodatkami, które tworzą lody, daje idealną równowagę smakową. Dlatego najlpiej domowe lody truskawkowe zrobić z pełnych smaku, naturalnie słodkick truskawek i nie dodawać do nich wiele cukru. A jakie są to dodatki? Przeczytaj niżej.

Lody truskawkowe – jak je zrobić?

Do tego, żeby zrobić lody potrzebne nam są przetwory mleczne, cukier i zamrażarka. I to jest właściwie wszystko. Truskawki zmiksowane z jogurtem / śmietaną kremówką / maślanką i cukrem lub miodem, a następnie zamrożone – dają nam doskonałe lody truskawkowe.

Do innych lodów, takich jak waniliowe lub śmietankowe, dodaje się również jajka, dzięki czemu lody są kremowe i nie kruszą się. Kiedy jednak na warsztat wchodzą lody truskawkowe, nie trzeba przesadzać. Truskawki nadają dostatecznie intensywnego smaku i zbyt duża ilość dodatków mogłaby go przytłumić. Jeśli jednak macie ochotę, warto pomyśleć, z jakimi dodatkami truskawki dobrze smakują i na przykład przygotować lody truskawkawkowe z karmelizowanym rabarbarem lub lody truskawkowo-bananowe.Lody truskawkowe

A sami zastanówmy się nad tym, czy skoro lody można przyrządzić z tak niewielkiej ilości składników, to czy dałoby się odchudzić je jeszcze bardziej i przygotować.

Lody truskawkowe w wersji light

W lodach najbardziej kaloryczny jest cukier. Można zastąpić go zdrowszym miodem lub… całkowicie z niego zrezygnować. Wystarczy truskawki zmiksować ze smakowym jogurtem albo serkiem homogenizowanym: waniliowym, jagodowym czy nawet kokosowym. (Zwłaszcza wersja jagodowa jest godna polecenia)! Nie tylko oszczędzamy w ten sposób naprawdę sporo kalorii, bo jogurty i truskawki mają w sobie już dostateczną słodycz i nie trzeba ich dosładzać, ale i nasze lody truskawkowe wzbogacamy o cenne kultury bakterii. Można też po protu przygotować lody truskawkowe light - na bazie jogurtu naturalnego, który będzie idealnym tłem dla intensywnego smaku truskawek.Lody truskawkowe - wersja light

Lody truskawkowe: sorbet

Nie każdy lubi i nie każdy może spożywać produkty mleczne – ale to nie znaczy, że musi rezygnować z lodów! Przecież istnieją sorbety: czyli zamrożona woda z dodatkiem cukru i owoców. A lody truskawkowe w wersji sorbetowej smakują – o ile to możliwe – chyba jeszcze lepiej. W każdym razie na pewno są o wiele bardziej orzeźwiające i świetnie nadają się jako deser na upalne dni.

Sorbet truskawkowy można łatwo przygotować w domu. Często sklepy mają w ofertach gotowe foremki do lodów z patyczkami, można też kupić same patyczki (lub plastikowe łyżeczki) i lody zamrozić w kubeczkach po jogurcie. Albo pojemnik próżniowy wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą sorbetową, a po zamrożeniu nakładać w pucharki lodowe kulki.Lody truskawkowe - sorbet

Więcej na temat sorbetów możecie przeczytać w artykule "przepis na sorbet", poznacie w nim też przepis na sorbetowelody truskawkowe.

Więcej pomysłów na lody truskawkowe znajdziesz w naszym artykule - jak zrobić lody truskawkowe.