Filety drobiowe są stosunkowo niedrogie, łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Przepis na kotlety z piersi kurczaka przyrządzone inaczej niż zawsze, zadowoli zwłaszcza fanów pewnego klasycznego sosu. Jak podać to mięso w zaskakujący sposób? Mamy na to kilka patentów.
Kotlety z piersią kurczaka inaczej niż zwykle
Kotlety drobiowe będą soczyste, a jednocześnie pyszne, jeśli przegryzą się z marynatą jogurtową. Jogurt możecie przyprawić na wiele różnych sposobów. Najprościej będzie zastosować mieloną ostrą i słodką paprykę oraz sól i pieprz. To jednocześnie najbardziej klasyczne połączenie. Do takiego jogurtu możecie też dodać łyżkę miodu, tymianek i granulowany czosnek. Smak znów się zmieni. Kurczak w marynacie będzie przepyszny, jeśli zamarynujecie mięso na całą noc. Do jogurtowej marynaty możecie wykorzystać również mieszankę przypraw:
- do kurczaka
- do gyrosu
- do kurczaka po indyjsku (mieszankę przypraw do kurczaka tandoori).
Takie kotlety piecze się w specjalnym piecu, ale wykorzystać możecie również patelnię grillową lub zwykły piekarnik.
Jak zrobić kotlety drobiowe w marynacie z musztardą?
Inną propozycją są kotlety z piersi kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Ten duet świetnie pasuje do mięsa drobiowego. W ten sam sposób możecie przygotować również filety z indyka. Będą pyszne np. z prostą surówką z białej kapusty lub z cukinii - łagodną w smaku. Podawajcie je z ryżem lub z ziemniakami. Nikt nie będzie narzekał na nudny smak.
Jeśli nie macie w lodówce 3 wskazanych rodzajów musztardy, dodajcie nieco więcej tej, którą akurat posiadacie. Najbardziej uniwersalna będzie musztarda stołowa lub francuska, z nasionami gorczycy. Obie są dość łagodne. Marynata z przewagą musztardy sarepskiej może nie zasmakować dzieciom. Niezależnie od wersji, nie pomijajcie miodu. To klucz do równowagi smaków. Takie danie zjedzą również dzieci. Po przygotowaniu marynaty, z jej pozostałości przygotujecie również smakowity sos do mięsa.
Kotlety z piersi kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej
Składniki na kotlety (na 4 porcje):
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, rozmarynu, mielonej słodkiej papryki, mielonego pieprzu i soli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Dodatkowe składniki na sos:
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Filety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Oczyśćcie z ewentualnych błon, przekrójcie wzdłuż na pół (aby otrzymać cieńsze kotlety) i odstawcie na bok.
- Do miski dodajcie wszystkie składniki marynaty: musztardę, miód, olej, tymianek oraz resztę przypraw. Dokładnie wymieszajcie.
- Zamoczcie po kolei wszystkie kawałki mięsa w marynacie i dokładnie nasmarujcie nią mięso z obu stron. Pozostawcie je w misce, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 20 minut (lub na całą noc, jeśli przygotowujecie obiad na kolejny dzień).
- Wyjmijcie mięso z lodówki, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch kotletów polejcie marynatą z miski.
- Pieczcie pod przykryciem przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
- Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywkę i pieczcie ostatnie 10 minut bez niej, by mięso zarumieniło się z wierzchu. Po 45 minutach pieczenia mięso będzie gotowe.
Sposób przygotowania sosu:
- Po upieczeniu mięsa wyjmijcie mięso na osobny talerz, by odpoczęło. Przelejcie pozostałą marynatę do rondelka.
- Podgotujcie przez ok. 5 minut na średnim ogniu, by zredukować sos. Zdejmijcie garnek z ognia.
- Do osobnego naczynia wlejcie śmietanę, a następnie dodawajcie do niej niewielką strużką gorącą marynatę (nie wlewajcie naraz całego płynu, najpierw zahartujcie śmietanę).
- Mieszajcie jednocześnie cały czas śmietanę, by się nie ścięła. Następnie wsypcie mąkę ziemniaczaną, ponownie dokładnie wymieszajcie. Do takiej śmietany wlewajcie pozostałą marynatę, mieszając trzepaczką.
- Podgrzejcie sos. Gdy zgęstnieje, zestawcie go z ognia.
- Podawajcie razem z przygotowanymi kotletami z kurczaka lub odstawcie do wystygnięcia i zużyjcie do innego mięsa.
- Kotlety możecie też podzielić na mniejsze kęsy i podać do sałatki lub wraz z sosem do ugotowanego makaronu (spaghetti lub rurek) z warzywami.
Źródło: Kierunkowo.pl
Komentarze