Filety drobiowe są stosunkowo niedrogie, łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Przepis na kotlety z piersi kurczaka przyrządzone inaczej niż zawsze, zadowoli zwłaszcza fanów pewnego klasycznego sosu. Jak podać to mięso w zaskakujący sposób? Mamy na to kilka patentów. 

Kotlety z piersią kurczaka inaczej niż zwykle

Kotlety drobiowe będą soczyste, a jednocześnie pyszne, jeśli przegryzą się z marynatą jogurtową. Jogurt możecie przyprawić na wiele różnych sposobów. Najprościej będzie zastosować mieloną ostrą i słodką paprykę oraz sól i pieprz. To jednocześnie najbardziej klasyczne połączenie. Do takiego jogurtu możecie też dodać łyżkę miodu, tymianek i granulowany czosnek. Smak znów się zmieni. Kurczak w marynacie będzie przepyszny, jeśli zamarynujecie mięso na całą noc. Do jogurtowej marynaty możecie wykorzystać również mieszankę przypraw:

  • do kurczaka
  • do gyrosu 
  • do kurczaka po indyjsku (mieszankę przypraw do kurczaka tandoori).

Takie kotlety piecze się w specjalnym piecu, ale wykorzystać możecie również patelnię grillową lub zwykły piekarnik.

Jak zrobić kotlety drobiowe w marynacie z musztardą?

Inną propozycją są kotlety z piersi kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Ten duet świetnie pasuje do mięsa drobiowego. W ten sam sposób możecie przygotować również filety z indyka. Będą pyszne np. z prostą surówką z białej kapusty lub z cukinii - łagodną w smaku. Podawajcie je z ryżem lub z ziemniakami. Nikt nie będzie narzekał na nudny smak.

Jeśli nie macie w lodówce 3 wskazanych rodzajów musztardy, dodajcie nieco więcej tej, którą akurat posiadacie. Najbardziej uniwersalna będzie musztarda stołowa lub francuska, z nasionami gorczycy. Obie są dość łagodne. Marynata z przewagą musztardy sarepskiej może nie zasmakować dzieciom. Niezależnie od wersji, nie pomijajcie miodu. To klucz do równowagi smaków. Takie danie zjedzą również dzieci. Po przygotowaniu marynaty, z jej pozostałości przygotujecie również smakowity sos do mięsa. 

Kotlety z piersi kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki na kotlety (na 4 porcje):

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, rozmarynu, mielonej słodkiej papryki, mielonego pieprzu i soli 
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Dodatkowe składniki na sos:

  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Oczyśćcie z ewentualnych błon, przekrójcie wzdłuż na pół (aby otrzymać cieńsze kotlety) i odstawcie na bok.
  2. Do miski dodajcie wszystkie składniki marynaty: musztardę, miód, olej, tymianek oraz resztę przypraw. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Zamoczcie po kolei wszystkie kawałki mięsa w marynacie i dokładnie nasmarujcie nią mięso z obu stron. Pozostawcie je w misce, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 20 minut (lub na całą noc, jeśli przygotowujecie obiad na kolejny dzień). 
  4. Wyjmijcie mięso z lodówki, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch kotletów polejcie marynatą z miski.
  5. Pieczcie pod przykryciem przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
  6. Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywkę i pieczcie ostatnie 10 minut bez niej, by mięso zarumieniło się z wierzchu. Po 45 minutach pieczenia mięso będzie gotowe. 

Sposób przygotowania sosu: 

  1. Po upieczeniu mięsa wyjmijcie mięso na osobny talerz, by odpoczęło. Przelejcie pozostałą marynatę do rondelka.
  2. Podgotujcie przez ok. 5 minut na średnim ogniu, by zredukować sos. Zdejmijcie garnek z ognia.
  3. Do osobnego naczynia wlejcie śmietanę, a następnie dodawajcie do niej niewielką strużką gorącą marynatę (nie wlewajcie naraz całego płynu, najpierw zahartujcie śmietanę).
  4. Mieszajcie jednocześnie cały czas śmietanę, by się nie ścięła. Następnie wsypcie mąkę ziemniaczaną, ponownie dokładnie wymieszajcie. Do takiej śmietany wlewajcie pozostałą marynatę, mieszając trzepaczką.
  5. Podgrzejcie sos. Gdy zgęstnieje, zestawcie go z ognia.
  6. Podawajcie razem z przygotowanymi kotletami z kurczaka lub odstawcie do wystygnięcia i zużyjcie do innego mięsa. 
  7. Kotlety możecie też podzielić na mniejsze kęsy i podać do sałatki lub wraz z sosem do ugotowanego makaronu (spaghetti lub rurek) z warzywami. 

Źródło: Kierunkowo.pl