Obiad u mojej teściowej to zwykle wspaniała uczta. Jej dania są nie do podrobienia, jednak, jak każdy z nas, ma swoje słabości. Klasyczne kotlety z kurczaka w jej wykonaniu do tej pory nie były perfekcyjne. Za każdym razem wychodziły suche jak wiór i nieapetyczne. Od kiedy teściowa Bożena przestała robić jedną rzecz przed smażeniem mięsa, jej danie to wymarzony niedzielny obiad.

Najczęstsze błędy przy robieniu kotletów z piersi kurczaka

Powodów, dla których tak się dzieje, może być kilka. Na pewno możecie ustrzec się błędów, które nieświadomie popełniała moja teściowa:

  1. Jeżeli korzystacie z wcześniej zamrożonych kotletów, nie przyspieszajcie procesu ich rozmrażania. Nie wkładajcie zmrożonego mięsa do miski z gorącą wodą - to niszczy strukturę mięsnych włókien. Wyjmijcie je np. wieczór wcześniej z zamrażarki, przykryjcie i przełóżcie do lodówki - wtedy kotlety będą gotowe do smażenia następnego dnia. W ten sposób unikniecie suchego i twardego mięsa;
  2. Nie rozbijajcie delikatnego mięsa z kurczaka. Tłuczek o drobniejszych oczkach nie nadaje się do tego zadania. Szybszym i efektywniejszym sposobem jest przekrojenie każdego kawałka filetu wzdłuż na pół. To sprawia, że soki z mięsa podczas smażenia zostaną wewnątrz kotleta;
  3. Nie panierujcie ich kilkukrotnie w bułce tartej - to sprawia, że kotlety będą twarde i sztywne, a podczas smażenia panierka zamieni się w skorupę. Jeżeli zależy wam, aby kurczak miał chrupiący wierzch, wystarczy dwukrotnie obtoczyć go mąką z jajkiem, a na koniec jedną warstwą bułki tartej. 

Jak zrobić wyjątkowo smaczne kotlety z kurczaka? Krok po kroku

Nadal czujecie, że nie jesteście mistrzami w smażeniu kotletów drobiowych? W tym przypadku najlepszą opcją będą te siekane. Są delikatne w smaku i niezwykle sycące. Ta wersja uda się nawet największym amatorom w kuchni. Podajemy wam sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 2-3 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • siekana pietruszka,
  • szczypta suszonej papryki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Ostrym nożem posiekajcie filety z kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Doprawcie go papryką, pieprzem i solą.
  3. Posiekajcie pietruszkę.
  4. Pokrójcie cebulę w drobną kosteczkę.
  5. Przełóżcie mięso, pietruszkę, tarty ser i cebulę do miski.
  6. Dokładnie wymieszajcie i wsypcie mąkę i rozkłócone jajka.
  7. Uformujcie niewielkie kotleciki i przekładajcie na rozgrzaną patelnię.
  8. Smażcie 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
  9. Tak przygotowane siekane kotlety możecie podawać z ulubioną mizerią czy surówką z kiszonej kapusty.

Z czym podać siekane kotlety drobiowe?

Kotlety z piersi kurczaka doskonale będą smakować podane np. z domowymi kluskami szarymi, z zapiekaną białą kaszą gryczaną albo pieczonymi, aromatycznymi ziemniaczkami z koprem w bułce tartej. Jako zdrowy dodatek polecamy też surówkę z kapusty pekińskiej i rzodkiewki, surówkę "bombę witaminową" lub znakomite o każdej porze roku, podawane na ciepło albo zimno buraczki.