Przebywając na urlopie w Turcji, codziennie podczas kolacji podziwiałam sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy te przyciągały do restauracji tłumy ludzi. Miło było popatrzeć jak spod sprawnej ręki rzeźbiarza wychodzą małe dzieła sztuki. Fantazyjne wzory i motywy, kompozycje głownie arbuzowo- melonowe zdobiły stoły, cieszyły oko i powodowały dobry nastrój.

Ta tajska sztuka dekorowania warzyw i owoców zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Organizowane są imprezy carvingowe, pokazy, zawody i szkolenia.

Niedawno dowiedziałam się, że w dniach 19-20 października 2012 roku organizowane są w Gdańsku Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów. Świadczy to tylko o tym, że coraz młodsi adepci sztuki kulinarnej specjalizują sie w carvingu. Przedstawiam moją kolekcję zdjęć carvingowych dzieł sztuki.

Zobacz galerię zdjęć