Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 200 g mąki pszennej
- 250 g zarodków pszennych
- 5 łyżek masła
- 100 g masła
- 1 jajko
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w 1/3 mleka dodać 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Odstawić na 20 min. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę i zarodki, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Po wyrobieniu ciasta, odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenna, zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W misce zagnieść ze sobą wszystkie składniki.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 30 min.
Komentarze