Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g zarodków pszennych
  • 5 łyżek masła
  • 100 g masła
  • 1 jajko


Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka mąki pszennej


Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w 1/3 mleka dodać 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Odstawić na 20 min. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę i zarodki, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Po wyrobieniu ciasta, odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenna,  zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.  W misce zagnieść ze sobą wszystkie składniki.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 30 min.